www.tayyareci.com                  ANA SAYFA Tayyareci Türkçe Site Türkiye'nin gerçek havacılık sitesi
Tayyareci English Site
Tayyareci Deutsch Site
Sitede Arama :
 

 

 F22left küçük resim F-22 LİGHTNİNG 3 simülasyonu F22 right küçük resim

3.BÖLÜM:  GENEL KULLANIM BİLGİLERİ VE FÜZELERE KARŞI ÖNLEM TAKTİKLERİ

1-Uçuş öncesi hazırlıklar    2-Görünüm tuşları kullanımı    3-hedef kitleme ve HUD ekranı görüntüleri
4-Tehdit uyarısı ve füze savunması     5-Otopilot ve wingman    6- Bir görev uçuşunun ses kaydı örneği Mp3
1- Quick missions bölümünden bir görev seçip, plana ve haritaya göz atıp silah yükümüzü de belirledikten sonra Accept e basıyoruz. Uçağımız pist başında dıştan görünümle (F3) harakete hazır beklelemektedir. Önce F2 tuşu ile kokpite giriyoruz (HUD ekranı) daha sonradan kuleden gelecek kalkış müsadesini  bekliyoruz. Bütün konuşmalar cd de kayıtlıdır ve çok net seslerdir. Kule bize You are cleared for take off dedikten sonra (ayrıca yazı ile de ekranın altında yazar) artık Backspace tuşuna basıp motorlara tam güç verip havalanma zamanıdır. 140 kt civarında kalkış hızına erişilir. Tırmanmaya geçildikten sonra G harfine basılarak  tekerlekler toplanır. Unutulma ihtimaline karşı tekerlekler, sürat 270 kt ye vardığında otomatik içeri alınma özelliğine sahiptir. Bu sürat geçildikten sonra yanlışlıkla G harfine basılırsa tekerlekler açılırlar ve bir daha elle müdahale etmeden içeri alınmayacağı için sürat arttıkça türbülans uçağın parçalanmasına sebep olur. (M)harita görünümü (yanda)>>


uçuş öncesi brifingde haritauçuş öncesi silah yükleme menüsü ekranı<<ön hazırlıklar

pist başında bekleyen uçak
Uçak kalkışa hazır
map view uçaktaki harita görüntüsü

2- Artık sıra silahları armed konumuna getirmek vaktidir: yakın muhabere için (1 mil civarı) 20 mm lik top (2) ye basmakla,  6 mil e kadar AIM-9 Sidewinderler ve 26 mil menzile kadar da AIM-120 AMRAAM lar (3) e basılarak (dönüşümlü olarak) seçilir. HARM (anti-radar füzesi) füze seçici tuş keypad da 4 rakamıdır. Bomba selectörü ise 5 rakamıdır. Farklı tip bombalar varsa 5 tuşuyla dönüşümlü olarak seçilirler. Bu esnada motorlar full afterburner de %200 güçle çalışmaktadır yeterli irtifa ve ve seyir hızına(450 kt) ulaştıktan sonra (9) a basılarak %90 seyir gücüne ayarlanır. Ancak olağan üstü durum olduğunda (atılan füzeden sakınma manevrası yapmak, düşmanla yakın muharebe vb durumlarda) motor gücü istenildiği kadar arttırılabilir.
                                                                     
Mühimmat ekranı (Numpad-2)>>>
muhimmat ekranı
Oyun bir makinaya bir kez kurulduktan sonra sadec bir kez F11 tuşuna basılarak multifonksiyon atak-savunma ekranlarının bir özeti olan küçük bir radar ekranı görüntüsü ekranın sağ üst köşesinde yerini alır ve bütün  view modlarında hep orada kalarak pilota tam bir situational awarenes 'etraflı durum değerlendirme bilgisi' verir. Böylece haritaya bakma, wingmanın konumu izleme, hedef aranması vb durumlarda etraftan gelecek tehliklerden habersiz kalınmak önlendiği gibi pilotun nerde ne pozisyonda olduğunun hatırlanması sağlanmıştır. S  ve X tuşlarına basılarak bu ekranın görüntüsüne zooom yapılabilir(S ve X bütün view modlarda zoom görevi yaparlar) Uçak radarları genelde uçağın önündeki 120 derece açılı konik bir bölgeyi tarar. Bu bölge atak display de beyaz renkli V şeklinde işratelenmiştir. Lakin F-22 de bu 120 derecelik alanın arkasında kalan bölgede de uçakları görebiliriz. Bu da AWACS dan gelen veri linkine sahip olması sayesindedir. Yani AWACS neyi görürse F-22 de onu görürür bunun sonucu olarak 360 derece lik bir coverage -kapsama, görüş alanına sahipir. Arkadan yaklaşan düşman uçaklarıda görülebilir. Yalnız füze ateşlemek için hedef kitlenecek uçağın,  radarın tarama menzilinde (120 derecelik ön cephede) olması gerekmektedir. F1 tuşu ile kokpit görüntüsü görüntüsü (üstte).     Numpad 4 tuşu ile defansekranı.>>>
                Saat 1 istikametinden yaklaşmakta olan bir füze görülüyor (yanda)
F1 ile kokpit görüntüsü

defans display tehdit algılama ekranı

3-Silah seçiminden sonra (silah seçildiğinde radar en yakındaki düşman hedefini otomatik kilitler) istediğimiz hedefi seçip kilitlemek için tab tuşuna basarız. Tab tuşuna dönüşümlü olarak basmak süretiyle hedefler arasında geçiş yapılabilir. Her ne kadar radarın düşmana kitlenme önceliği varsa da, bazen yakınlarda olan ve radarı perdeleyin dost uçaklara da kilit atılmaktadır. Bu dost uçaklar menzil dahilindeyse atış serbest uyarı  sinyali çalar ama HUD görüntüsünde hedef üzerinde ateş edilmemesine dair çarpı işareti vardır. dost uçağın HUD görüntüsü
Radara kilitlenmiş bir dost  uçağın görüntüsü.
Uçağın ön tarafındaki 120 derecelik alanda bulunan ve ufkun altında kalmayan tüm düşman uçakları HUD ta kesik çizgili üçgen şeklinde görülürler. Kilitlenen hedefler ise düz çizgili üçgen olarak görüntülenir, şayet menzil dahilinde ise kırmızı renkli olarak belirirler ve aynı zamanda ekranda shoot yazısı görünür. Buna bir de sesli atış serbest uyarısı eşlik eder. Menzile giren ve kilitlenen hedef için atış müsadesi veren sesli uyarıyı dinlemek için hoparlör simgesine tıklayınız.
Hedeflerin yanındaki rakamlar o uçağın irtifa değerini gösterir. (15.0= 15.000 ft)

speaker<<<atış serbest uyarısı 60 kb .mp3    5 sn
Tu-95 in hud görüntüsü

kitlenen hedefe füze atışı

Füze atış esasları ve doğru bir isabet için gerekli kriterler:
Füze atılan her uçağı düşürmek mümkün deildir. Bu nedenle atış için hedefin sadece menzile girmesi yeterli değildir. Bizim için füzeden sakınma neyse aynı şey düşman için de geçerlidir. Bu nedenle atış yapacağımız hedefin bize doğru saat 6 veya 12 konumunda bakması gerekir. Aksi halde saat 3 veya 9 hizasına (kanatları bize dönük) bakarken yapılacak bir atışın isabet yüzesi -hedef ağır bir nakliye uçağı olmadıkça- çok düşüktür. Bir başka kriter de irtifalar arasında aşırı fark olmaması. Hedeflerin irtifası yanlarında rakamlarla belirtilmiştir.( bkz.yukardaki resimler) Yine füzelerin  0.5 milden daha yakın hedeflerde kullanılamayacağını (bunun yerine 20mm lik cannon) ayrıca radar güdümlü füzelerin atılır atılmaz hedefe intibak etmeden önce bir müddet inersiyal seyrettiğini, bu esnada yakınlarda bulunan dost uçakların önüne denk gelmesi halinde bunlara da kitlenebileceğini hatırlatmakta yarar var.
4- Tehdit uyarı sinyalleri ve countermeasure (karşıönlem):
Savaş uçaklarında tehdit algılayıcı sistemler vardır bunlara radar warning receiver denir(radar uyarısı alıcıları). Uçağın tipine göre kanat uçlarında veya kuyrukta bulunabilirler bir nevi radar alıcı antenleridir. Üzerlerine radar sinyali düştüğünde pilotu izlendiğine dair ikaz ederler. Buna engaging (kitilitleme) denir ve uyarısı da kesik kesik uzun aralıklı bir ses tir (dinlemek için aşağıda örneği verilmiştir). Şayet düşmanın meziline girilmiş ve füze de ateşlenmişse bu uzun aralıklı sesler saniyede ikişer adete çıkacak kadar sıklaşır (bunun da örneğini dinlemek mümkün aşağıya bakınız). Artık füze gelmektedir ve füzeden sakınma harbi taktiklerini uygulamaya koymak vaktidir. Bunun için:
    İlk önce tehditin nerden geldiğini belirlenmesi gerekir. Kaynak, uçak yada yerdeki bir SAM sitesi olabilir. Uzun mesadefeden atılan füzeler sesli uyarı vermesine rağmen  son 6 mile kadar (10 km)defense display de görünmezler. Bunu için etrafta bize füze atabilecek muhtemel uçak yada SAM sahalarının varlığına bakılır. Atılan yer belli olduktan sonra sürate bakılır, iyi bir manevra için en az 450kt ve üstü olmak zorundadır. Sonra füze saat 9 veya 3 istikametlerine alınır. Füzeye karşı tam burun yada tam arka verilmez. Oysa kanatlarda tutulmaya çalışılırsa füze de bizle birlikte döneceği için hız yapması için gereken enerjiyi manevra yaparak tüketeceğinden  hızını da kaybetmiş olur. Bu yüzden en az iki parametre değiştirmemiz garantili olur: doğrultu ve irtifa.
   Daha sonra sonra füze yaklaştıkça füzenin dönüş istikameti iç çapına doğru dümen kırılarak decoy-yemleme yanıltma menziline girince de uygun countermeasure(chaff ya da flare. F-22 de her ikisinden 100 er adet mevcuttur.) kullanarak füzenin takip güzergahından çıkılmaya çalışılır.(Aşağıdaki resime bakınız).Sesli uyarıları da dinlemek içim hoparlör simgelerine tıklayınız.
<<<<Radar uyarı alıcısının sesini dinlemek için tıklayınız:  80kb .mp3 6 sn
<<<<Yaklaşmakta olan füze uyarısı için  tıklayınız 60 kb .mp3    5 sn           
<<<<AİM-9 Isı güdümlü füzesinden kurtuluşu dinlemek için tıklayınız: 80kb. mp3  6 sn

füzye karşı yapılan karşı önlemin kare kare görüntüsü

Elektronik karşı önlem

Yukardaki resimde bir füzenin hedefi nasıl takip ettiği ve flare ile füzenin takibinden nasıl kurtulunduğu görülmektedir. Soldan sağa birinci karede füze uçağa kitlenmiş olarak takib etmektedir. İkinci karede decoy (aldatma-kandırma) menziline giren füze uçaktan atılan flare'in oluşturduğu  yoğun imajla uçak arasında kalır. Uçak hızla gittiği için füzenin takip zarfından çıkar bu esnada füze gördüğü diğer imaja yönelir. Burada kritik olan 3 unsur vardır. 1-Uçağın hızı, 2-Doğru manevra açısı, 3-Electronik karşı önlem kullanma zamanı(bir çok uçakta bu  mesafe ölçümü ve füze güdüm sistemine göre chaff yada flare kullanımı otomatik olarak yapılmaktadır.)
  Bu arada füzelerin patlatıcı (detonasyon) sistemlerinin proksimity (yakınlık) esasına göre çalıştığını da hatırlatalım. Yani bir füzenin patlaması için uçağa değmesi gerekmiyor. Yaklaşma sensörleri uçağa bir kaç metre kala patlatmaktadır. Füzelerin harp başlıklarındaki patlayıcı madde tesiri çok fazla olduğu için bu mesafeden bile uçağa zarar verebilmektedir. Bu nedenle yukardaki resimde anlatılan füzeye karşı savunma paketinde hız çok önemlidir. Füze, fırlatılan flare çarpıp patladığında tesir sahasından uzakta olmak gerekmektedir. Aksi halde kuyruktaki kumandaların hidrolik aktuatörleri tahrip olmakta, uçak düşmese bile elvator, rudder hatta bazen aileronlar dahi zarar görmekte, uçağı kumada etmek üsse geri getirmek zorlaşmaktadır.

F-22 nin bilgisayarındaki sesli uyarı veren insan sesi:
uçakta tekerlekler içeri alındığında :
gear-up ,yere çok yaklaşıldığında veya düz uçuşta önümüze çıkan engebelerde : pull-up, aşırı süratde uçağın parçalanma ihtimalini önlemek için: warning-warning aynı zamanda HUD da yanıp sönen Vmax yazısı. Yaklaşık 800 kts ve üstü tehlikelidir. (yandaki resme bakınız)>>>
Yaklaşmakta olan füze varlığında:
caution hud ta yazı ile beraber,  üsse dönmye anca yetecek yakıt kaldığında : bingo-bingo, seçili silahdan cephaneliğimizde hiç kalmamışsa: out, aynı zamanda 480 atımlık 20 mm liğin ilk yarı destesi bittiğinde  de out uyarısını yapar.    
   
vmax warning aşırı sürat uyarısı
aşırı sürat uyarısı
5-  Autopilot seçenekleri:
A harfine basılmasyıla o anda kullanılabilecek otopilot seçenekleri aktif orak görünür. Mesela yerde iken 1- take off, havada iken 2-fly to the next waypoint uçuşun bir sonraki adımına uç. 3-düz uçuş  4-radarla kitlediğiniz hedefin hızında uç: özellikle dog fight da faydalı gaz kolu ile uğraşmak zorunda kalmıyoruz sadece uçağı kullanıp eteş etmemiz yeterli. 5-hedefi takip et: radarla kitlediğiniz hedefi en kestirme yoldan yakalar. 6- havada yakıt ikmali  için tanker uçakla birleş. 7- En yakın hava alanına iniş 8-pist başına taxi

 
Wingman seçenekleri:

W harfine basmakla: 0- form on my wing: yanımda  kolda uç (bir göreve gönderdiğinizde geriye çağırmak için) 1- evasive maneouver: kolla kendini 2 düşmanı oyala 3- seçtiğim hedefi vur. 4- sağa kır oyala 5 sola kır oyala 6-hedefime saldıranı oyala 7- seçtiğim hedefe eskortluk et koru 8- beni koru 9- üsse geri dön
 

otopilot seçenekleri
wingman komutları
Aşağıdaki resimlerde değişik açılardan bolca missile avoidance örnekleri gösterilmiştir.
yaklaşmakta olan füzeyaklaşmakta olan füzenin saptırılması alttan görünüş
füze yaklaşırkenfüzenin takip zarfından çıkış

1.Bölüm: Genel bilgi

2-Bölüm: HUD  ve avionikler) 

4.Bölüm: Sözlük

5.Bölüm: Bir görev uçuşu özeti ve örnek ses kayıtları

 copyright © 2000-2002 Tayyareci

Editör :   Remzi ÖZTÜRK

      BİZ KİMİZ?