www.tayyareci.com                  ANA SAYFA Tayyareci Türkçe Site YDK ENERJI
Tayyareci English Site
Tayyareci Deutsch Site
Sitede Arama :
 

UÇUŞ VE YER EĞİTİMİNDE ÜST DÜZEY BAŞARI SAĞLAMAK

Yer ve ucus egitimininde ust duzeyde basari saglamak

Bir sure once yaptigim bir telefon konusmasi  ucus ve yer egitimini nasil butunlestirdigimiz , daha dogrusu  butunlestiremedigimiz konusunu uzun sure dusunmeme neden oldu. Arayan yeni bir ogrenci idi. Ucus ogretmeninden memnun oldugunu soyluyor ama  yer derslerini benimle almak istedigini anlatiyordu. Nedenini israrla sorunca ,ucus ogretmeninin o na ; “yer egitiminin kendi sahasi icinde bulunmadigini” ve egitiminin teorik  bolumunu baska bir egitmenle halletmesi gerektigini,cunku yer egitiminin ayrica onemli bir dal oldugunu acikladigini belirtti. Durustlugu nedeni ile bu egitmene on uzerinden on puan verilebilir fakat bu sekilde yapilan bir aciklama ogrenciye ucusun tamamen ucak kontrolunden ibaret olmadigini gostermenin,yer dersinin onemini anlatmanin belki de en yanlis yoludur.

Ucmanin buyuk bir bolumunun sadece makineyi ucurmayi  ve indirmeyi ogrenmek  oldugu zamanlar vardi fakat  o gunler coktan geride kaldi. Gunumuzun ucaklari daha basit ve kolay ucurulabilir olsa da kurallar, yasalar ve prosedurler daha karmasik hale geldi. Gunumuzde cagdas sayilabilecek  bir egitim programinin  yer ve ucus egitiminin cok iyi dengelenmis bir bilesimi olmasi gerekmektedir.

Egitmenin ogrencisi ile yerde gecirdigi zaman cok degerli oldugundan ogrencinin bu programin maliyeti  hakkinda cok iyi bilgilendilendirilmesi sarttir.

Pilot adayi  ogrencilere  yer egitiminde uc basamakta hedefe ulasildigi aciklanmalidir. Bunlar:

1.                Temel bilgi ve teori.

2.                Ucus oncesi ve sonrasi degerlendirme.

3.                Yazili teste hazirlik.

Bu uc basamagi en kisa zamanda basariyla sonuclandirilmasi icin egitmen ve ogrencinin  bir araya gelerek bir ders taslagi  hazirlamalari gerekmektedir.Cevrede  tum gun suren bir ucus okulu var ise bu secenek degerlendirilebilir. Bunun yaninda iyi bir egitmen ; ogrencileriyle bire bir zaman gecirmeyi yeglemelidir.

Bazi derslerin tamamen yer dersinden ibaret oldugunu bilmek ve bunlari ucus saati ile birlestirmemek gerekir. Eger ogrenci havada yapacagi  performans manevralari na  tum dikkatini  vermisse o na weight and balance konusunu anlatmak egitim donemindeki cok degerli zamani bosuna harcamaktir.

Temel yer egitiminin yeni bir ogrenciye nasil sunuldugunu bir ornekle aciklamak gerekirse;

1.                Ilk bir veya iki ucus saati  ucagin ucurulmasi ile ilgili , basitlestirilmis ,ucus oncesi ve sonrasi degerlendirmeleri kapsamalidir.

2.                Ucus oncesi harici kontrole ogrencinin yaninda gozlemci olarak katilinmalidir.

3.                Ucagin ayrinti ile incelenecegi bir yer dersi islenmelidir.(Bu bolum ucagin tum sistemlerini ve ozelliklerini kapsamalidir)

4.                Egitim ucagini hangar da bulunan diger ucaklarla ,aerodinamik ve performans acisindan karsilastirmali farklari ve benzerlikleri ogrenciye aktarilmalidir.

5.                Acilmis ve incelemeye uygun ayni tip ve kategorideki  ucagin motoru ogrenciye gosterilerek gerekli noktalar aydinlatilmalidir.

6.                Son olarak bu bilgi birikiminin ogrenciye ucus oncesi kontrol de nasil kullanacagi anlatilmalidir.

Ogrenci ilk solosuna dogru gelisme kaydettikce en az bes saatlik bir yer dersi ile ogrenciye radio prosedurleri ,acil durum onerileri ve ogrenci pilot lisansinin sinirlamalari hakkinda bilgi verilmelidir. Solo ucusundan onceki son  egitim seansinda ise “solo oncesi yazili sinav” bitirilip ogrenci ile birlikte kontrol edilmeli yanlis veya eksik bolumler duzeltilmelidir. Yer egitiminin bu ilk gunlerinde evdeki calisma zamaninda kullanilacak yardimci kitaplar,CD-rom lar,video veya ses kasetleri konusunda karara varilmali ve yer egitiminin sadece ve sadece kisisel caba ile gelistirilebilecegi ogrenciye iyice aciklanmalidir.Evde calismanin yeterli ve etkili  oldugu konusunda bir kontrol programinin hazirlanmasinin ardindan ogrenciye hirsli ve agresif  bir calismanin ucus egitim maliyetini oldukca buyuk bir oranda dusurebilecegi aciklanmalidir.

Ucus oncesi ve sonrasi brifing ,temel yer egitimi ile ucusu biraraya getiren mukemmel bir ogrenme yoludur.Ucus oncesi  yapilan harici kontrol ve olasi senaryolarla ilgili ogrenciye sorulacak sorular ve bu durumda ne yapmalari gerektigi ogrencilere aciklanmalidir. Ucus sonrasi brifing de  gunun degerlendirmesi yapilmali ogrencinin limitleri ve hatalari once basarili oldugu yanlarin aktarilmasi ve iyi davranisin pekistirilmesi suretiyle aciklanmalidir. Unutmayin ki iyi hazirlanmis bir plan her zaman ogrenciyi zorlayacak nitelikte olmalidir. Bu zaman surecinde ogrenciye gelecek derste islenecek konulara giris yapmak  ogrencinin ilerleme hizina katkida bulunacaktir.

Tum bu surecin ardindan egitmenin sahsi degerlendirme zamanim baslamalidir. Ogrenicinin ucus kayitlarina gore gerekli notlar alinmali ve hangi konularin uzerinde durulmasi gerektigini belirlenmelidir.

Temel egitim, gece ucuslari ve cross country ucuslarina baslandiginda da devam etmelidir. Ogrenciye meteoroloji ve ucus planlamasi hakkinda gerekli bilgiler tum ayrintilari ile aciklanmalidir. Ilk cross country plani en az iki saat surebileceginden ogrenciye asiri yuklenmemek icin bilgileri ucustan bir iki gun once aktarmali ve bu bilgileri sindirmesi icin zaman taninmalidir. Ucus gunu ise  ucustan  en az iki saat once ogrenci ile beraber planin degerlendirilmesinin  ve hazirlanmasinin  yapilmasinin ayrica bunun ucus oncesi brifing ile birlestirilmesinin ogrenciye buyuk yarari olacaktir .

Cok dikkatli ve profesyonelce hazirlanmis yer ve ucus derslerine ragmen ogrencinin yazili sinavi gecmesi icin ek bilgilere ve ek zamana ihtiyaci olabilir. Bu sebepten  ogrenme sureci pilotluk meslegine gonul verenler icin bir yasam tarzi olmalidir. Unutmamalidir ki; icinde yasadigimiz dunyada karsimiza cikan sorunlarin cevaplari (ozellikle havacilik sektorunde)  coktan secmeli olmayacaktir.

Bilal Emre Karadag

bekaradag@hotmail.com

PEA Aviation

Kaynakca ;Handbook of CFI by Earl C. Downs

celaluzar@yahoo.com      celaluzar@tayyareci.com  

  Copyright © www.tayyareci.com

Ana Sayfa    Home Page