www.tayyareci.com                  ANA SAYFA Tayyareci Türkçe Site KAYA SIGORTA
Tayyareci English Site
Tayyareci Deutsch Site
Sitede Arama :
 

BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ''TÜRK HAVA HAREKATI'' 

 

 IRAK-İRAN CEPHESİ - 4

 

            (5) 1918 Yılı Hava Harekatı ve Faaliyetleri:

    1917 yılı sonundan itibaren iaşe bakımından çekilen zorluklar 6 ncı Orduyu büyük bir sıkıntıya sokmuştu. Alınan önlemler sonuç vermemiş, açlık yüzünden ölüm, firar olayları artmış ve ordunun disiplini bozulmuştu.

    1918 yılı başında tarafların durumu şöyleydi:

    Türk Ordusu:

    6 ncı Ordu Karargahı Musul'da,

    18 nci Kolordu Elaşık dolaylarında, Dicle nehri batısında, bir kısım kuvvetleriyle de Küçükzap suyu sağ kıyısında,

    13 ncü Kolordu, Dicle nehri doğusunda, Diyale nehri sağ kıyısında Cebelihamrin hattında,

    Sekiz uçaklı 2 nci Tayyare Bölüğü, 18 nci Kolordu emrinde Elaşık'ın 1500 metre batısında,

    12 nci Tayyare Bölüğü, 13 ncü Kolordu emrinde Kifri'de (Selahiye),

    6 ncı Ordu Tayyare Kıtaat Komutanlığı ve tayyare parkı Musul'da bulunuyordu.

    İngiliz Kuvvetleri:

    3 ncü Kolordu bir tümeniyle Diyale'nin doğusunda, Kasrışirin, Hanikin, Kızılreyat, Şehriban bölgesinde, bir tümeniyle de Diyale batısında Cebelihamrin, Deliabbas ve Sindiye bölgesinde,

    1 nci Kolordu büyük kısmıyla Dicle doğusunda Samarra bölgesinde ve bir kısım kuvvetleriyle de Fırat nehri dolaylarında Ramadi ve Felluca'da,

    Süvari tümeni Dicle kenarında Saidiye'de,

    30 ncu Tayyare Bölüğü Bakube'de,

    63 ncü Tayyare Bölüğü Samarra'da,

    23 ncü Balon Bölüğü Bağdat yakınlarında Remadi'de idi.

    Türk Başkomutanlık Vekaleti Filistin'deki İngiliz taarruzunu durdurmak için sağlayabildiği birlikleri Filistin'e göndermek zorunda kalmış, Irak'ı takviye edecek birlikler bulamamıştı. Aslında İngilizler Irak cephesinde insiyatifi ele almış ve yeni bir hamlenin hazırlığı içindeydiler. Bu sebepten başlangıçta Irak cephesinde kara harekatı bakımından geçici bir sakinlik vardı. Fakat havada her iki tarafın hava harekatı ve faaliyetleri devam etmekteydi.

    21 Ocak 1918'de 11 uçaklı bir İngiliz filosu Kifri'deki Türk hava alanına hücum etti. Bu hücum sırasında topçu ateşiyle bir düşman uçağı düşürüldü ve uçuş ekibinden kurtulan olmadı. Aynı gün keşif için görevlendirilen Türk keşif uçağı düşman uçakları tarafından düşürülmüş, uçağın ekibi İngilizler tarafından esir edilmişti. Bu sıralarda Spat tipindeki bir İngiliz uçağı Şörne mecburi iniş yapmış, Araplar tarafından ele geçirilen uçucular Türk birlikleri yetişmeden önce öldürülmüşlerdi. Ayrıca, asi Araplarla bağlantı sağlamaya çalışan iki İngiliz uçağı daha ele geçirilmiş uçucuları esir edilmişlerdi.

    24 ve 25 Ocak 1918'de Türk uçakları Bağdat dolaylarına hücum ederek İngilizlere zayiat verdirmişlerdi.

    31 Ocak'ta 13 ncü Kolordu Tayyare Bölüğünden Bakübe dolaylarına uzak keşfe giden uçak, üç düşman Spat tipindeki av uçağının hücumuna uğramış, yapılan hava muharebesinde düşmanın bir uçağı düşürülmüş ve Türk uçağı da aldığı isabetlerden düşman cephesi gerisine inmeye mecbur kalmıştı. Sağlam olarak inen uçak, ekibi tarafından tahrip edilmiş ve uçucular Arapların yardımıyla düşman hattını geçerek Türk hava alanına dönmeyi başarmışlardı. Uçucuların göstermiş oldukları bu başarıyı ordu komutanlığı takdir etmişti.

    1918 yılı Mart ayına kadar  önemli bir kara harekatı olmamıştı.

    Mart ayı başından itibaren İngilizler Fırat bölgesindeki Türk grubuna karşı taarruza geçerek 9 Mart'ta Hit'i, 10 Mart'ta da Salihiye'yi işgal ettiler. bu taarruzdan önce İngiliz uçaklarının Hit ve dolaylarında yaptığı hava keşif ve bombardımanları yakın bir gelecekte düşmanın Hit'e karşı taarruza geçeceğini belli etmişti. Bu sebeple Türk birlikleri uyanık bulunuyordu. Nihayet taarruz başladı. Taarruza düşman uçakları da katılmıştı. Alçaktan bomba ve makineli tüfeklerle yaptıkları hücumlarla çekilen Türk kuvvetlerine pek çok kayıplar verdirmişlerdi. Bu taarruz karşısında Türk birlikleri Hanbağdadi'ye çekildiler.

    21 Mart'ta yapılan hava keşfiyle, düşmanın Fırat grubu dolaylarında bir piyade tugayı ile bir süvari alayının bulunduğu ve Hit güneyinde bir köprü kurduğu tespit edilmiş, görev sırasında düşman uçakları ile hava muharebesi yapılmıştı.

    22 Mart 1918'de Pilot Astsubay Cemal ve Rasıt Teğmen Basri Fırat nehri dolaylarında yaptıkları bir keşif görevinde rastladıkları bir düşman uçağını hava muharebesinde düşürmüşler ve keşif sonuçlarını karargaha bildirmişlerdi. Bu muharebede İngiliz av uçağı Türk uçağına nazaran çok süratli ve manevra kabiliyeti olmasına rağmen çok iyi bir atıcı olan Türk subayının mermilerinden kendisini kurtaramamıştı.

    Fırat grubuna karşı yapılacak harekat için vurucu kuvvet oluşturan İngilizler 30 ncu ve 63 ncü Tayyare Bölüklerinden birer uçak kolunu da bu kuvvete katmışlardı.

    Taarruzdan bir gün önce 25 Mart 1918'de Fırat grubu dolaylarındaki Türk mevzileri üzerinde topçu ateşiyle düşürülen İngiliz uçağının pilotu ile rasıtı esir dilmişlerdi. Esir edilen bu subaylardan biri yarbay rütbesinde ve Irak'taki İngiliz Hava Kuvvetleri Komutanı diğeri de kurmay binbaşı rütbesinde ve vurucu kuvvetlerin kurmay başkanı idi.

    26 Mart sabahı beklenilen düşman taarruzu başlamıştı. Mevzilerini azim ve inatla savunan Türk birlikleri cepheden yapılan taarruzları püskürtmüşlerse de cephenin sağından yan ve gerilerine kadar sarkan düşman süvarilerinin kuşatma çemberinden ve alçaktan taarruz eden düşman uçaklarının baskısından kurtulamayarak tamamen esir edilmişlerdi. Bu muharebe sırasında İngiliz hava birlikleri çevirme yapan birlikleri ile teması sağlayarak İngiliz kuvvetlerine ilerleyecekleri yönleri bildirmiş, Türk kuvvetlerine bomba ve makineli tüfeklerle taarruz etmişlerdi.

      6 ncı Ordu Komutanlığı 27 Mart 1918'de havadan düşman durumunu keşfettirdi. Yapılan keşfe göre Hanbağdadi'de üç uçak havada görülmüş, Hanbağdadi dolaylarında üç piyade taburu, daha kuzeyde bir topçu bataryası, Vadiihoran doğusunda bir piyade taburu, bunların kuzeyinde 100 otomobil, daha kuzey batısında bir süvari alayı ve Cedide yakınında bir süvari müfrezesi vardı.

    27 Nisan 1918 sabahı gün doğumunda başlayan düşman taarruzu uçakların desteklemesiyle başarıya ulaşmış, İngilizler 29 Nisan'da Tuzhurmato'yu işgal etmiş ve 13 ncü Kolordu Kerkük'e çekilmişti.

    6 ncı Ordu Komutanlığı 13 ncü Kolordunun Küçükzap geçitlerini tutmasını ve Kerkük'ün boşaltılmasına kadar burasının savunulmasını emretti.  Bu sırada Irak'taki Türk birliklerinde kuruluş bakımından bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişikliğin sebebi, tayyare bölüklerindeki ikmal ve iaşe zorluğu ve uçak sayısının az olmasıydı. 6 ncı Ordu Hava Kıtaat Komutanlığı Ordu Komutanının iznini almak suretiyle 2 nci ve 12 nci Tayyare Bölüklerinin birleştirilmesi ve Dicle boyunda bir uçuş üssü meydana getirilmesi için Hava Kuvvetleri Genel Müfettişliğine bir teklif yaptı. Teklif uygun bulunarak bölüklerin numaraları değiştirilmemek şartı ile birleşmeye izin verildi.

    6 Mayıs 1918 günü saat 15.30'da Kerkük dolaylarında yapılan hava keşfine göre; İngilzlerin dört süvari alayı, iki piyade taburu ve üç batarya ile Kerkük yakınlarında bulunduğu ve taarruza devam edeceği öğrenilmişti. Bu duruma göre 13 ncü Kolordunun Kerkük'te tutunmasına imkan olmadığı anlaşılmış ve Kerkük'ün akşama kadar boşaltılması emredilmişti. Hazırlığını tamamlayan düşman taarruza geçerek 7 Mayıs 1918'de Kerkük'e girdi.

    İleri harekata devam eden İngilizler 10 Mayıs 1918'de Altınköprü dolaylarında Türk mevzilerine taarruza geçtiler. Bu taarruzlar Türk birliklerinin azimli savunmasıyla püskürtüldüyde de ağır kayıplara uğrayan birlikler akşam karanlığından faydalanarak bulundukları mevzilerden çekilmek zorunda kaldılar.

    Düşmanın elde etmiş olduğu bu başarıdan faydalanarak daha fazla ilerlemesi beklenirken 11 Mayıs 1918'den itibaren Kerkük yönünde çekilmeye başladılar. İngilizler sıcakların başlaması ve Tikrit'e kadar demiryolunun yapılması bakımından Eylül ayına kadar harekatı durdurmaya karar vermişlerdi.

    İngiliz kuvvetleri Kerkük'ten çekilmiş olmalarına rağmen İngiliz uçakları Altınköprü dolaylarında bombardımana devam etti.

    15 Mayıs 1918'de yapılan akınlardan birinde, 2 nci Tayyare Bölük Komutanı Yüzbaşı Schütz Altınköprü çevresinde rastladığı bir düşman filosuna taarruz ederek iki satıhlı bir düşman uçağını düşürmüş ve böylece dokuzuncu defa hava muharebesini kazanmıştı.

    Haziran ayında önemli bir harekat olmadı. Ağustos ve Eylül aylarında havaların çok sıcak olmasından dolayı ancak iki keşif uçuşu yapılmıştı. Bu görevlerden elde edilen bilgilere göre; Dicle grubu karşısında bulunan düşman birliklerinde de değişiklik olmadığı, Tikrit'teki eski ordugahların büyüdüğü ve Tikrit'in sekiz kilometre doğusunda yeni bir ordugahın görüldüğü, Tikrit ve Dur'daki ordugahlarda iki İngiliz piyade tugayı veya tümeni ile topçu ve bir kaç süvari bölüğünün bulunduğu tespit edilmişti.  İngilizlerin yaptığı demiryolunun Tikrit'in dört kilometre kuzeyine kadar ulaştığı ve halen yol üzerinde çalışıldığı görülmüştü. Kerkük grubu bölgesinde yapılan hava keşfinde ise, düşmanın Kifri'de altı uçak hangarı ile bazı depo ve ordugahları görülmüştü. Ayrıca buradan Bakube ve Kızılrebat'a kadar yapılmakta olan demiryolunun bitirilmiş olduğu, demiryolunun dolma kısmı Kızılrebat'tan 10 kilometre uzağa kadar uzatıldığı anlaşılmıştı.

    Düşman uçakları, Fetha'da bulunan Türk mevzileri üzerinde uçarak Filistin cephesindeki İngiliz başarıları hakkında bildiri atıyorlardı. Düşmanın Cebelihamrin ve Fetha'daki Türk mevzilerine karşı genel bir taarruza geçmek üzere hazırlığa giriştiği öğrenilmişti. Böyle bir taarruzi harekatta 6 ncı Ordu Komutanlığı eldeki zayıf kuvvetlerle kesin sonuçlu bir savunma yapılmasını mümkün göremediğinden, oyalama muharebeleriyle zaman kazanmaya karar vermişti.

    23 Ekim'de düşman uçakları Cebelihamrin ve Eşşakka'daki Türk kuvvetleriyle topçularının yerlerini tespit ederek hem bombardıman etmişler hem de topçularına atış tanzimi yaptırmışlardı. Düşmanın bu faaliyetleri 24 Ekim'de bir taarruza geçeceğine işaretti. Ordu fazla kayıp vermemek için Cebelihamrin ve Fetha mevzilerinden daha kuzeyde hazırladığı mevziye çekildi. Çekilme sırasında 63 ncü İngiliz Tayyare Bölüğünün alçaktan makinalı tüfek ve bomba taarruzuna uğradı.

    6 ncı Ordunun Ekim ayı sonundaki durumu çok tehlikeli ve ümitsizdi. Dicle grubu ve onu kurtarmaya giden Türk birliklerinin esir edilmesi Dicle yolunu düşmana açmıştı. Ordunun elinde kalan birlikler zayıf ve aynı zamanda dağınıktı. Musul'da bir alay ve birkaç bataryadan ve muhafız birliklerinden başka kuvvet kalmamıştı.

    Düşman ise 31 Ekim'de Büyükzap'a kadar sokulmuştu. Bu son durum karşısında 6 ncı Ordu Musul'u boşaltmaya karar vermiş ve ordu Zaho doğrultusunda çekilmeye başlamış, Fırat grubu da Telabyaz-Akçakale'de toplandıktan sonra Halep'ten Mardin ve Diyarbakır'a giden yolları tutmakla görevlendirilmişti. Sonuç olarak Ordu Dirizor-Gayyare-Meneva-Süleymaniye hattını tutmuştu.

 Devamı için tıklayınız

Editör : Ercan ÇETİNERLER

KAYNAKLAR

Copyright © 2000-2001 Tayyareci