Herkese Merhabalar
Sayın Arkadaşımız bence konuyu çok güzel özetlemiş...
'Pilot olmak kolay değil' diyenlerden yanıt varÖzel pilot okullarının ne kadar tehlikeli olduğu yolunda görüş bildiren okuyucumuz taşları yerinden oynattı. O kadar çok yanıt, karşı görüş ya da destek geliyor ki anlatamam. Bunları azar azar yayınlayacağım burada.. Çünkü konu önemli, çünkü durum hayat memat meselesi. İşte bir karşı görüş yazısı.
"Sayın Savaş Ay, köşenizde yer alan 'Günümüzde pilot olma koşullarının kolaylaşmasına' ilişkin yazıyı okudum. Yazıyı gönderen sayın Güral, pilot olmanın artık çok kolay olmasından dem vurarak, kendi ifadesiyle "ÖSS'den yeterli puanı dahi alamayan bir kişinin, parayı bastırıp pilot olabileceğini" belirtiyor. Evet, pilot olmak, taksi şoförü olmak kadar basit olmamalı elbet, ancak pilotaj yeteneklerini sadece diplomaya bağlamak da bir o kadar yanlış bir yaklaşımdır.
Vasıflı olmak
Eğer, mühendis diplomasına sahip olmak veya Hava Kuvvetleri'nde uzun süre pilotluk yapmış olmak iyi bir pilot olmak anlamına gelecekse, bir Diyarbakır veya Van kazalarını yaşamamış olmamız gerekmez miydi? Pilot olabilmek bir zeka ve kabiliyet meselesidir. Ancak üniversite diploması sahibi olmamak, her zaman bu iki vasfa sahip olmamak anlamına gelmez. Eğer bu yazıyı yazmaktaki amaç, havacılığın kalitesini yükseltmek ise yapılması gereken özel eğitim veren FTO (Fixed Training Organisation) dediğimiz özel uçuş okullarının eğitim kalitesini sıkı bir şekilde denetlemek olmalıdır. Bu okulların kapısının JAR kriterlerini sağlayan herkese açık olması gerektiği gibi, mezun etme şartlarının da JAR kriterlerini sağladığının çok iyi denetlenmesi gerektiği kanaatindeyim.
Başarı nereden?..
Lise mezunu, ancak parası olan birisi, yazıda iddia edildiği gibi yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmadan özel uçuş okulundan lisansını alıyor ve pilot olarak iş bulabiliyorsa, bu, o kişinin mi kabahatidir, yoksa lisansı veren, verilme koşullarını denetleyen kurum ve kuruluşların mıdır? Ben üniversite okumuş amatör bir pilot olduğum halde, yazıda belirtilen zihniyetle hareket edildiğinde, bu alanda başarılı olabilecek lise mezunu pek çok yetenekli kişinin önünün kapanacağını düşünüyorum.
Evet, havacılık kuralları kanla yazılmıştır, doğrudur. Ancak, kuralları da, hayatta kalmayı başaran yetenekli pilotlar yazmıştır ve yetenek asla diplomaya endeksli değildir.
Saygılarımla... Murat TÜLAY."