Değerli Arkadaşlar,
Tayyareci Forumuna yeni üye oldum.Foruma göz attığımda ilk dikkatimi çeken bu konu oldu.Arkadaşları değerli fikirlerine katılmakla birlikte,birkaç şeyde ben eklemek istiyorum.Şöyleki;
Malumunuz olduğu üzere havacılık ve teknolojileri,ABD ve Rusya hariç hiç bir zaman bağımsız bir şekilde yürümemiştir.Buna birazda Fransa'yı katarsak,diğer ülkeler bu sektörde kendi başlarına bir uçağı A-Z'ye tasarlayıp üretmesi teknik,ekonomik ve bilgi yönünden yeterli değildir.Bu durumda bazı ülkeler buna karşı uluslararası bir korsorsiyum kurarak.bunun altından kalkmaya çalışmıştı.Örnek verecek olursak,Tornado için;İngiltere,Almanya ve İtalya,EF-2000 Typhoon için;yine İngiltere,Almanya,İtalya ve İspanya birleşerek her ülke kendi bilgi ve birikimini ortaya koyarak bu ürünleri üretebilmişlerdir.
Fransa ise malum Mirage serisi uçaklardan sonra,EF-2000'e karşı çıkartığı Rafele adlı uçak aynı jenarasyona sahip olmasına rağmen bir türlü Fransa dışından talep görmemiştir.Bunun nedeni Rafele'nin kötü olması mıdır yoksa Dünya'da ki ve özellikle Avrupa'da bir savaş olasılığının düşük olarak algılanması mıdır.?Bu birazda politikaya da bağlı olabilmektedir.
Duruma Türkiye açısından bakarsak,yıllardır NATO ülkesi olan ve tüm askeri ekipman ve silahlarını ABD tarafında hibe-FMS adı altında vermesinden dolayı genellikle bu ülkenin etkisinde kalmıştır.Bu durumun Level-3 F-35 JSF'den dolayı bir süre daha devam edeceği şüphesiz.
Fakat,Türkiye'nin bir AB aday ülkesi olması ve Aralık ayında da müzakere tarihi alınacak olması ihtimali bazı söylentilere göre EF-2000 Typhoon savaş uçaklarından 20-25 adet alınması ihtimalini güçlendirmesi,Türkiye açısında tek kaynağa bağlı olma riskinden kurtarabilecektir.Ben böyle bir şeyi kalben destekliyorum.Üye olunması durumunda ise Avrupa üretimi uçak,tank,gemi,uçaksavar silahlarını bol bol görme imkanı buluruz.
Saygılarımla...