birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 19/03/2002 : 19:38:58
Yerden-havaya veya havadan-havaya bir füze bir helikoptere kilitlenirse, helikopter füzeye hedef olmamak için ne gibi manevralara yapabilir?Korkarak yaşıyorsan; yalnızca hayatı seyredersin... |
nasa
üye
Turkey
78
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/03/2002 : 14:02:03
Manevra yapabileceğini sanmıyorum:) Ama helikopter Askeri Helikopterse bazı önlemleri vardı belki..Pilotların kaçış seçeneği varmı acaba? |
birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/03/2002 : 18:25:34
Helikopter askeri helikopter Ayrıca kaçış imkanı olduğunu sanmıyorum,gerek "sanal helikopter" pilotluğum sırasında (Commanche Gold),gereksede "Black Hawk Down"daki sahnelerden anladığım kadarıyla.
|
flyingfortress
üye
Turkey
81
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/03/2002 : 22:18:26
Merhaba, bence var. Neden olmasın. Dusunun bir, helikopter gibi versatil bir hava aracinda kurtulmak icin o kadar cok manevra varki.... Helikopter deyip gecmemek lazim, bir yerde duydum ama ne derece güvenli bilemiyorum (sanirim Türk Medyasi idi): saldiri helikopteri seciminde dikat edilen bir husus, savas ucagi dusurebilecek kabiliyete sahip olmasi imis... selam ve sevgiler remzi öztürk |
birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/03/2002 : 22:47:25
Haklısınız,helikopter demek geçmemek lazım.Günümüz taaruz helikopterleri,bir uçağı düşürecek kapasitede.Tabi bunda Hellfire(Hellfire II üzerine testler yapılıyor),Stinger gibi üstün silah sistemlerininde büyük rolü var.
|
flyingfortress
üye
Turkey
81
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/03/2002 : 23:17:40
Ben yine de uygulanmai cok basit bir manevrayi yazayim: Helikopter hele askeri ve de saldiri helikopteri ise af buyurun kendini göstere- göstere yüksek irtifadan ucmaz, yer yüzü kivrimalarini takip ederek (nap-of-earth) dere tepe vadi arasina saklanarak gider. Olaki yüksekdeki bir figter ce tepit edilip füze ateslendi, saklanacak bir agac arkasi ya da bir dag yamaci arkasi bulunu mutlaka. Yok mu? Zarar yok o zaman olmadi, inersiniz yere, hatta 3-4 metre kala atlarsiniz helikopterden kacarsiniz, caniniz sagolsun bir daha ki sefere rövansi alirsiniz...:) (not: Birgi 10 G topiginde merak ettigin Linki yazdim) selmlar Remzi Öztürk |
hakan737
üye
Turkey
279
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/03/2002 : 23:48:43
arkadaşlar, günümüz helikopterleri içinde en hızlı olan helikopterler veya en seri manevra kabiliyeti olanlari bile yuksek hızlı bir SAM veya AAM'den kolay kolay kaçamazlar. Helikopter gerek yapısı gerekse uçuş bileşenleri açısındanhavada durmak veya olabildiğince yavaş uçuş arzu edilen yere inebilsin diye tasarlanmışlardır. Pek tabiiki kendi içlerinde kategorilere ayırdığımız zaman hergün tepemizde gördüğümüz UH-1H, UH-60 BlackHawk veya Bell 206 JEtRangerIII helikopterlerinin yanında AH1W, A129, AH64 gibi savaş ve performans açısından çok daha üstün nitelikli makineler mevcut. Ancak yinede tüm bunlar helikopterin salt bilinen kaçınma manevralarından kurtulmasına yetmiyor. Bu nedenledirki diğer cevaplarda belirtilen yapısal özeliklerine uygun uçuş profili ile arazide veya havada olabildiğince az hedef olmaya çalışır helikopterler. Yinede bu bir stinger'e hedef olmayacak anlamına gelmez. Bu yuzden chaff ve flare gibi savunma araçları vardır. Aynı zamanda ECM (elektronik karşı önlem) gibi bir kabiliyetide varsa zaten radarda tespit edilmesi zorlaşır. Bana göre böyle görünüyor. Umarım bir helikopter pilotu bize tam olarak anlatabilir.sevgiler Hakan737GÜVEN virt.capt.pilot/virt.air traffic contr. |
snipercan
üye
Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 20:19:32
merhabalar, ben omuzdan atılan bir stinger tarzı silahtan helikopterin kacabilecegini sanmıyorum zaten alcaktan ucuyorlar genelde bu da onlar atıs noktasına yaklastırıyor ustelik bu yakınlık pilotlara veya icerdekilere gorup tepki verme zamanı bırakmıyor. Ancak burda da ABD ve Rus yapımı helikopteleri indelemek gerek.Olay mentalitede ABD yapımı helkopterler hedefe fazla yaklasmadan hızlı kacabilecek agır olmayan helikopterler ancak Rus yapımı olan helikopter daha agır zırhlı ve pek cok silahtan etkilenmeyecek savas alanının uzerinde gezinmesi ve yaralıda olsa geri donebilmesi mantıgıyla yapılmıslar.Ucmak yasamaktır. |
birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 22:41:21
Can Ağbi haklı,ABD-Rus helikopterleri arasıda böyle bir fark var,benim SAM'den kaçmak için yaptığım manevra,kilitlendiğime dair uyarı gelir gelmez,burun 90 derece irtifa düşürmek,hoş çoğunda çakıldım ama :P atlattığımda olduAcaba gerçekte böyle bir manevra yapılabilirmi? Birgi Korkarak yaşıyorsan; yalnızca hayatı seyredersin... |
flyingfortress
üye
Turkey
81
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 03/04/2002 : 15:57:43
Buna benzer manevralar ise yarayabilirmi?
ultimate simulator projects designer
|
nasa
üye
Turkey
78
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/04/2002 : 13:53:26
En iyi manevra yapabilen helikopterler hangileri acaba? |
nasa
üye
Turkey
78
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/04/2002 : 13:56:40
quote:
Buna benzer manevralar ise yarayabilirmi?
Bu fotoğraf büyük ihtimalle fotomontaj %90 diyebilirim...
Aliens - We Are Alone? |
flyingfortress
üye
Turkey
81
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/04/2002 : 18:21:53
Zafer, nasil fotomantaj olabilir biraz izah edebilirmisin? helikopter belli ki hizli ve göl yüzeyine yakin oldugunudan downwash dan mütevellit su buhari haraketi takip etmis. Sonra manevranin hayli hizli olusundan dogan G kuvvetleri pervaneleri iyice bükmüs (yukariya dogru) Buraya kadar tamam. Gel-gelelim mübarek göl yüzeyinde zerre kadar dalgacik olusmamasi nasil aciklanabilir bilemiyorum. Resmi bir kisim havacilik dergilerinde de görmüstüm ve bunun üzerine yorum bile yapiliyordu ama gercekliginin ispati icina yeterli olamayabilir de. Ama yukkardaki resim helikopterler icin iddia ettigimiz (fixatif, science fixtion) füzeden sakinma manevrasi icin görsel örnek teskil ediyordu sadece. selamlar remzi öztürk |
birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/04/2002 : 19:36:46
Fotonun gerçekliğini bence o kadar önemli değil,apache'nin yaptığı manevra; doğru zamanda yapılırsa büyük ihtimal bir stinger'ı ekebilir.Aslında karahavacılık grubuna bir mail atsak daha iyi olmaz mı? BirgiKorkarak yaşıyorsan; yalnızca hayatı seyredersin... |
Admin
Forum Admin
Turkey
154
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/04/2002 : 21:13:03
quote:
Zafer, nasil fotomantaj olabilir biraz izah edebilirmisin? helikopter belli ki hizli ve göl yüzeyine yakin oldugunudan downwash dan mütevellit su buhari haraketi takip etmis. Sonra manevranin hayli hizli olusundan dogan G kuvvetleri pervaneleri iyice bükmüs (yukariya dogru) Buraya kadar tamam. Gel-gelelim mübarek göl yüzeyinde zerre kadar dalgacik olusmamasi nasil aciklanabilir bilemiyorum. Resmi bir kisim havacilik dergilerinde de görmüstüm ve bunun üzerine yorum bile yapiliyordu ama gercekliginin ispati icina yeterli olamayabilir de. Ama yukkardaki resim helikopterler icin iddia ettigimiz (fixatif, science fixtion) füzeden sakinma manevrasi icin görsel örnek teskil ediyordu sadece. selamlar remzi öztürk
Muhtemelen aracımız suyun dalga hızından hızlı haraket ediyor. Böylelikle ilerlemekte olan dalgalar pervanenin bir sonraki anda yarattığı dalga kaynağından girişime uğruyor. Bence aracın önünde dalga gözükmemmesi bu yüzden doğal! Türk Yıldızı |
snipercan
üye
Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 06/04/2002 : 16:01:57
merhabalar, bencede fotomontaj cunku helikopter su ile aynı hızda hareket etse bile pervane havayı aşağıya doğru bastırdığı için suda her halukarda dalga yaratır. Ayrıca yavas giden bir helikopteri okadar yana yatırmak mumkun mu?Ucmak yasamaktır. |
flyingfortress
üye
Turkey
81
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/04/2002 : 00:03:39
www.wallpapersking.com adresinde aircraft menüsünde resmi büyük boyutta görebilirsiniz.(sudaki yansimasina dikkat) Pervane hatvesi ileri dogru oldugu icin sudaki dalga izi de helikopterin önünde olmasi lazim. Bu resimde de öyle netekim. Bir de böyle resimler uzaktan da cekilirse "PERSPEKTIF SIKISMASI" denen ve derinligi kaybettiren bir görsel yanilgi efekti olusturur. Bunu da göz önünde bulundurmak lazim. Helikopterler icin manevra sayisinin bollugunu bir cok kereler TV lerden izlemisizdir. Sürati azken burun asagi 90 derece egilebildigini, o halde iken yan yan gidebildigini biliyorum. Resimdeki helikopterin hizi da hic de az degil. Helikoperin burun asagi manevrasina örnek: http://www.airliners.net/open.file?id=178003ultimate simulator projects designer |
nasa
üye
Turkey
78
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 07/04/2002 : 08:19:32
Hatay'a 3 yıl önce gelen Cougar pilotlarıyla konuşmuştum, eğitim yaparken havada motoru tamamen kapatıp, yeniden çalıştırıyorlarmış. Böyle bir şey duydunuzmu? |
snipercan
üye
Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/04/2002 : 20:53:31
quote:
Hatay'a 3 yıl önce gelen Cougar pilotlarıyla konuşmuştum, eğitim yaparken havada motoru tamamen kapatıp, yeniden çalıştırıyorlarmış. Böyle bir şey duydunuzmu?
tabii ki hemen her hava aracında böyle emergency ler icin yapılacak birşeyler vardır ve bunun eğitimi verilir.motoru duran bir helikopter yere parçalanmadan inebilir mesala.Ucmak yasamaktır. |
nasa
üye
Turkey
78
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 15/04/2002 : 13:40:56
Motoru duran bir helikopter nasıl parçalanmadan inebilir ki? Duruma göre değişir di mi ama? Açıklarmısın snipercan? |
birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 15/04/2002 : 19:20:37
Herşeyden önce inilecek zeminin fazla kötü olmaması lazım.Birde helikopter alçalırken;hızınında çok yüksek olmaması gerekir.Bunlar benim söyleyebileceklerim,birisi daha teknik bir şekilde açıklarsa elbette daha iyi olur.(Unutmadan iniş takımlarınında açık olması gerekir ) Sevgiler -Birgi- If all else fails,read the instructions! |