ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 Beğenmediğimiz İran ve Havacılık
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sayfa: 
of 2
Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
hyssus
üye

9
Cevap
Gönderilme Tarihi - 20/07/2004 :  22:46:44  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bir süredir, Orta Doğu'daki ülkeleri savunma ve havacılık açısından elimden geldiğince inceliyorum. Son zamanlarda İran hakkında beni mecazi olarak "sarsan" bir gerçekle karşılaştım.

Şah döneminde İran'ın bölgenin en büyük hava kuvvetine sahip olduğunu sanırım bilirsiniz. Tabii ABD ile olan ilişkisinin yakınlığı sebebiyle. ABD Şah'ı F4e, F5e Tiger ve en önemlisi F14A uçakları ile beslemişti. 1979 ihtilalinden sonra başlayan İran Irak savaşında menzil ve kabiliyet(phoenix füzeleri) olarak Irak'ın Miglerini 4e 5e katlayan F14ler sadece ABD ve İran'da görülebilir. Öyle değerliydiler ki F14ler çaprpışmaya çok sokulmayıp küçük HEİK uçağı olarak görev yapmaktaydılar.

Humeyni ihtilalinden sonra ülkeye konan %100lük ambargo sebebiyle, İran, elindeki ABD malı uçakların bakım ve idamesini, -Şah'ın yedek parça depoları boşaldıktan sonra- gerçekleştiremediğinden oldukça etkilenmişti. İran havacılığının öldüğü düşünülmekteydi. Ta ki 1985'de 25li bir F14 kolu Tahrah üzerinde alçak uçuş yapana dek. İranlılar F14 yedek parçalarını geri mühendislikle üretmiş ve bakım kabiliyeti kazanmışlardı. Ayrıca faz kaydırmalı AWG9 radarının menzilinin arttırılarak ABD HHFleri yanında R73 gibi Rus HHFlerini de taşıması sağlanmıştı.

F5E Tiger2 uçakları da "Ufuk" projesi kapasamında benzer değişikliklere uğramış ve hatta tek kişilik F5Aların bir kısmı ön kısmı yenilenerek ve artyakıcıları sökülerek çift kişilik eğitim uçaklarına dönüştürülmüş ve Simorg(Zümrüdü Anka) adı verilmiş.

İran'ın son bombası ise Tazarve hafif eğitim uçağı. Gövde ve avyonik tasarımı İran'a ait. Motor ise ABD motorundan geliştirilmiş. Tamamen yerli üretilecek uçaktan 5 adet test amacıyla İran Hava Kuvvetlerine teslim edilmiş, 2000.

Tazarve

İran'ın ayrıca AH1J modernizasyonu(FLIR, MDF ekran vs.), AN140 üretimi ve yerli hafif saldırı uçağı, Şafak, projeleri var.

Şafak

80 yıldır Ata'nın "İstikbal göklerdedir" sözünü tekrarlayan şu sözde Atatürkçülerin aşağıladığı, "mollalar" dediği İran, kendi jet eğitim uçağını üretmiş. Biz ise THK-17 Mehmetçik uçağımızı çöpe atıp hibe edilen Amerikanın b..tan eğitim uçaklarını almışız. Allah razı olsun ABD, Bayram değil Sam Amcam beni niye öptü...

"İstikbal göklerdedir" demek "uçak yapın" demektir. Sahte Atatürkçülük budur arkadaşlar. Utanmalıyız.

Şüphesiz İran Rusya'dan destek görüyor fakat adamlardaki geriye mühendislik(bayılıyorum bu lafa) ve inat takdir edilmeli.

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 21/07/2004 :  15:35:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bu konuda arkadaşın yazdıklarına katılıyorum başımızı öne eğip utanmalıyız.Savaştan çıkmış,ambargo altında bir devlet bizim bugün israil'e yaptırdığımız F-5 modernizasyonunu kendisi yapmaya çalışıyor.Dünyada tamamen kompozit malzemeden yapılmış gövdeye sahip ilk jet savaş uçaklarından birini (Tazarve) hem de eski t-37'lerin motorlarıyla uçuruyor.Biz ise turboprop eğitim uçağı için Texan-II'mi Pilatus 'mu alsak diye düşünüyoruz.Tazarve uçaklarını Çin'in eğitim uçağı projesi için üreteceği GE firmasına ait yeni Turbofan motorlarla donatma ihtimali de söz konusu.İran güçlü bir devlettir ancak Türkiye'de ihale artıklarıyla beslenen,tüm ihtiyaçlarını dışarıdan karşılayacak seviyede zavallı bir ülke değildir.İran'ın bu faaliyetleri bizim utanç abidemizdir.

80 yıllık Cumhuriyet tarihimizde kapattığımız 3 uçak,1 uçak motoru fabrikası,hayatını harcadığımız onca idealist havacı ve bugün Batı düzeyinde bir müzeye dahi sahip olamayan havacılık camiamızla yazıklar olsun bize.Öyle reziliz ki Havacılık Tarihimize ışık tutan modern bir çalışmayı dahi kendimiz yayınlayamıyoruz.Tarihçilerimizin daha ilk hava şehitlerimizin nerede yatıığından haberi yok. Beyler kabul edelim bizim adam olmamız için yememiz gereken daha on fırın ekmek var.Biz ise bu duruma rağmen deli gibi çalışmaktansa hala faiz yükselsinde yattımız yerden para kazanalım diye bakıyoruz.

NOT;İran'ın F-14'lerine de Phoenix takıldığına ilk defa şahit oldum.Oysa 60'ların sonundan 80'lere kadar rastladığım tüm yayınlarda bu uçaklara Phoeniz takılmadığı yazılıydı.Paylaşmak istedim.

Sayfa Başına Git

hyssus
üye

9 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/07/2004 :  01:00:05  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
İlginç ama phoenix takılmış belli ki...

Sam Amca, Şah'a bayağı cömert davranmış...F18in babası YF17 İran'la ortaklaşa gerçekleştiriliyormuş...

Sam Amca, Osmanlı gibi, altın iste verir, kelle iste verir, cariye iste verir sonra "kıt" kellen gider...

Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/07/2004 :  17:52:14  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
şu sözde Atatürkçülerin aşağıladığı, "mollalar" dediği İran

Sozde Ataturkculer de kim? Gercekleri kim?

Mollalarin Iran' i mi? Hani su kendi havaalanini bile yapamayan mollalarin irani...

Havaalani yapamayan ulke oturmus ucak yapmis, guzel, harika...

Turkiye geri kalmis bir ulke mi? Diyelim ki evet. Iran cok mu ileri? Bir ucak yapinca kiyamet mi koparacagiz, yasasin gelistik, yuceldik diye?

Ambargo da neyin ambargosu? Ne ambargosu? Iran' a bati menseli silah disina bir ambargo yok, kaldi ki bu ambargonun yarattigi zorluklari Rusya ile asiyorlar.

Iran' in ozgun silah sanayisi suphesiz bizimkinin onunde. Tabii bunlar bir propoganda degilse, su gelistirdikleri fuzeler pek guvenilir degilmis, duyumlar o yonde, bu egitim ucagi da pek albenili durmuyor. Uctugunu bir gorsek keske... Tabii F-14 lerin yedek parcasini kim sagladi? Iran mi? Rusya mi? Herseye yurt icinde uretim olarak bakacaksak, biz de Eskisehir de TEI' de turbofan motor yapiyoruz. Evet Iran propogandalar dogruysa, Turkiye' nin onunde de, 100 kere dogsam, Turkiye' de dogmayi tercih ederdim, Iran yerine.

Bence utanmamiz gereken durum, bizim geri kalmamizdir. Bir havacilik sanayisinde Iran' dan geri kalmamiz degil.

Bu arada dip not olarak belirteyim, her iki ulkenin birakin ucak motorunu, daha kara tasit motorlarinda belirgin bir teknolojileri yoktur. Gerci Koc grubundan Otosan bir dizel kamyon motoru gelistirmeyi basardi.

Evet, 21. yuzyilda nihayet kamyon motoru yapabildik, sevinelim.

Kamyon dizel motoru ile turbofan motor ayni seyler degiller.

Mevcut konjonkturde, bir kere havaciligin gelecegi hava elektroniginde ileri gitmis Bati ile kopuk Iran' in, havacilikta cok fazla yuruyecegini zannetmiyorum tum yatirimlara ragmen. Bir de tavsiyem olacak kendilerine, Safak gibi gelecegin en guclu hava savasi ucagini gelistirirken, havaalani yapmayi da ogrensinler, Israilli ortagi var diye disladiklari Akfen yoneticileri kalp krizi geciriyordu. Umuyorum havaalani yapmayi da ogrenecekler. Turkiye' nin durumu ise farkli, bizim ulkemizde ozel sektor ve TSK guclendirme vakfi sirketleri disinda Ar-Ge yok. TSK guclendirme vakfi da profesyonel yoneticiler tarafindan yonetilmiyor, yonetilemez cunku, o profesyoneller bir yandan da Langley Virginia dan maas almaya baslarlar. Bizim devletimiz de Ar-Ge konusunda malumunuz zaten cimriydi, yeni hukumet isin suyunu cikardi, sadece TUBITAK' in kusa donmus odenegini kesmedi, bir de kadrolasmaya kalkti. Ben yine de TSK guclendirme vakfi sirketlerinin onemli bir yere gelebileceklerini dusunuyorum.

Bence once biz bir ac karnimizi doyuralim. Havacilikta ilerlemis ulkelere bakalim, neler yapmislar...

Bir de BAE gibi para ile teknoloji satin alanlar var, onlar ayri bir hadise.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))

Edited by - mehmetcemilkale on 22/07/2004 17:54:12Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/07/2004 :  18:12:24  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ben butun uyelerimize Japonya, ABD, Almanya, Fransa gibi GERCEKTEN gelismis ulkeleri ornek almalarini tavsiye ediyorum.

Bu ulkeler taklitcilik de yapiyorlar ki taklitcilik bu dunyanin bir gercegidir. Ancak egitime ve arastirma gelistirmeye onem veriyorlar. Tek basina egitimin onemi yoktur. Egittiginiz muhendise is sahasi da yaratmalisiniz, bu is sahalari da Ar-Ge ile saglanir.

Bence es teknolojilerde Turkiye ile Iran birbirlerine carsaf ve turban teknolojileri versinler, gunde 12 vakit her biri 81 rekat olmak suretiyle namaz kilsin TUBITAK ve Iran' in havacilik sirketleri, kesin TUBITAK uzaya roketini yollar, Iran da Safak'i ucurur.

Mehmetcik ucagini cope atanlar son 54 yilin "secilmis" yoneticileridir. Biz baba istemeyiz, cayimiza seker isteriz diye Ismet Pasa' ya cikisan cocuklar buyuduler, oylerini kullandilar, simdi cayimiza ithal seker koyacagiz. Ataturk ve onun Turkiyesi ile bir alakasi yoktur bu donemin. Sozdemiyim bilmiyorum da, Ataturkcuyum, Mollalarin Iran' i (dusunun kadin Turkiye sinirini gecince carsafini cikariyor, normal kiyafetiyle dolasiyor) diye asagiladigim Iran' i asagilarken, kendi geri kalmisligimi da unutmuyorum. Ancak iki kotunun arasinda daha iyi elbette cikiyor. Herseye ragmen ben Turkiye vatandasi olmayi, Iran vatandasi olmaya tercih ederim.

Ha gayret, Dayton yakin yasadigim yere, oradaki havacilik muhendislerine sorarim, F22 gibi bir ucagin maliyeti kac rekat namaz, kac kisiyi Sivas' ta yakmak lazim otele kapatip, kadinlarin uzerine kac carsaf ve turban sarmak lazim.

Soz soracagim.

Insallah TAI nin yaptigi Turk Savas Ucagini gormeden olmem. :)))Sayfa Başına Git

Bordo_Bereli
üye

Turkey
44 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/07/2004 :  17:24:00  Profili Göster  Ziyaret Bordo_Bereli'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Aslında bu yazdığın bazılarının kulağına küpe olması lazım. Konuyu fazla uzatmayacağım.

Benim öneri ve düşüncelerim şunlardır ;
1- Pilotlarımız onlarkinden daha yetenekli ve bilgilidir.
2- Uçak alım astımda sadece batı değil doğuyada yönelmeliyiz. Böylece iyi bir sentez yapabiliriz.
3- asla A.B.D'ye güvenmemeliyiz. Kıbrıs Barış Harekatı sonrası durumu hepiniz biliyoruz.

Evren "Bordo Bereli" OğuzSayfa Başına Git

hyssus
üye

9 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/07/2004 :  17:48:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Arkadaş,

Senin gibi heyecanlı bir arkadaşımın havacılık hakkındaki bu masun yazımı, Din, Rejim ve Terör'e getireceği aklıma gelmiş ve ayrıca bir not düşmüştüm. Fakat "yok artık bu kadar mı" diyerek okuyuculara saygısızlık olmasın diye sildim.

Ben çarşaf, türban giyin veya adam yakın demedim. Kaldı ki hepsi Türkiye'mizde mevcut. Ama senin gibi sürekli gizli mana ve ima arayan biri öyle söylediğimi varsayıp saldırabilir. (Ayrıca yakanlar Sunni, yananlar Alevi yani Şii idiler. İran'da Şii'dir. Ne alaka.) Ve F22'yi tasarlayanlar da pazarları kiliseye gitmişlerdir. İbadet üretime engel de değildir. Sen benim İran propagandası yaptığımı sanıyorsun. Ama yanılıyorsun.

Oysa ben bir karşılaştırma yaptım. Ayrıca ülkemi ve Atatürk'ü seviyorum, Türk olmaktan da asla utanmam. Dinimiz de hiçbir gelişmeye engel değildir. Çünkü Kuran sadece bir ayette namazdan bahseder. oysa yüzlerce kez "aklınızı işletin" der. Özellikle de forumlarda tabii. öfkeli kuş seni...

not: Rusya F14 yedek parçası üretebilir mi, olsa olsa Mig14 olabilir.

Sayfa Başına Git

Admin
Forum Admin

Turkey
154 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/07/2004 :  22:31:16  Profili Göster  Ziyaret Admin'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
http://homepage.eircom.net/~steven/ adresinde bazı hava kuvvetlerinin (Türk Hava Kuvvetleri - İran Hava Kuvvetleri gibi) özellikleri mevcut. Bana Türk Hava Kuvvetleri daha iyi gözküyor gibi geldi!

Türk YıldızıSayfa Başına Git

hyssus
üye

9 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/07/2004 :  23:04:17  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Bizim ileride olduğumuz tabii ki doğru. Zaten İran üstündür demeye çalışmıyorum. Farkettiyseniz. BEA'ne falan pilot eğitiyoruz. Fakat kendi üretmediğiniz silahlarla nereye kadar savaşabilirsiniz ki. Yerli savunma sanayisi çok önemli.

İran'ın ambargo altında yine de hava kuvvetini yürütebilmesi dikkat çekici. Gerçi biz de bütün uçaklarımızın FaSBaT'ını yapabiliyoruz. Daha iyisini de yapabilmeliyiz. KKK için kendi tüfek ailemizi oluşturabiliriz. Bir kısa menzilli HHF tasarlayabiliriz.

Tanker uçaklarımız ABD hibesi sanırım ve İncirlik'te konuşlu. Yanlışsa düzeltin. Şimdi bunlar bizim için mi ABD için mi? Niye Batı tarafında konuşlu yok.

Sayfa Başına Git

graf
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/07/2004 :  00:30:23  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
sadece pilotlarımızın iyi olması bir işe yaramıyor.90larda mig ve yak 'tan yüzlerce mühendis iran ve çin olmak üzere bir çok ülkeye transfer oldu.bu ülkeler arasında abd'de var.bizim itü ve anadolu ne işe yarıyor.kağıt üzeri bilim adamları.hala 1960 yıllardan kalma f4leri kullanjıyoruz.istediğin kadar iyi uç,devir teknolji ve ar-ge devri.noldu fransa ab konusunda airbus 'ı nasıl kullandı.arkadaşlar biz çok iyibir pazarız.ve bu kafayla gidersek bu devam edecek.taaruz helikopter prj.ne oldu?bakın o ihale bell'de kalacak.oysa erdoğan k50 çok daha iyi bir seçenek.ama biz küçük abd olarak yine abd şirketlerini zengin edeceğiz.tai sadece montaj yeri olarak kalacak.

Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/07/2004 :  01:37:18  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
oysa yüzlerce kez "aklınızı işletin" der. Özellikle de forumlarda tabii. öfkeli kuş seni...

Bana bakin moderatorler ya da adminlerin belki gozunden kacabilir ama benim gozumden kacamadi.

Insanlara agziniza gelen hakaretleri doldurabileceginiz turden geyik muhabbetlerinin yeri degildir burasi. Seviyenizdeki insanlari bulamazsiniz, ama seviyenizi yukseltebilirsiniz.

Tabii ben bu cevaplari bana yazdiginizi dusunuyorum.

Sozunuzu umarim geri alir, ozur dilersiniz. Moderatorlerden de bu sahsin forumumuzun seviyesini dusurmesi konusunda uyarilmasini rica edecegim.

Biraz de okuyunuz beyefendi cahil kalmissiniz, Tamamen alakasiz olan ruhban sinifi olmayan Alevilik ile ruhban sinifi olan Siilik arasindaki farklari ogrenin. Siilere bir turev ariyorsaniz Turkiye' de bu grup Caferilerdir. Inanin bilmemek ayip degil ogrenmemek ayiptir, size her konuda yardimci olurum, yeterki siz isteyin. Ilk kez konustugunuz insanlara siz demeyi ogrenin. Eger omrunuzde bir Fourier Donusumu yapmadiysaniz, elektrik, makine, havacilik muhendisligi ile alakaniz olmadiysa, ASELSAN gibi kurumlara hayatinizda adim atmadiysaniz amator gozle yazdiklarinizda, sadece amatorce bilgiler verdiginizi unutmayin. Ote yandan teknik bilgi sahibi bir insansaniz tamam, teknik bilgilerinizi gorelim. ASELSAN' in teknolojik yetersizliklerini konusalim, ben gorememisimdir, siz gormussunuzdur, bilemem tabii. Sirketlerimizin onurunu sarsmadan, sirlarini aciklamadan, ahlak cercevesinde strateji ve kapasitelerini konusabiliriz.

Edited by - mehmetcemilkale on 24/07/2004 03:00:25Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/07/2004 :  01:48:35  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Iran' in F 14 lerini devrimden hemen sonra Sovyet bilim adamlari incelediler, bu yuzden de ABD kendi F 14 lerinin radarlarini degistirmek zorunda kaldi.

Sovyet bilim adamlari F 14 leri gayet tabii iyi tanidilar ve yedek parca konusunda epey yardimci oldular.

Ucak uretmek, yedek parca uretmek kolay is degildir.

Nitekim bu cabalar bir yerde sonlanir, bazi kritik parcalarin da eksilmesi ile de curumeye birakilirlar bu ucaklar.

Ornegin Azeri hava sahasini ihlal eden ucaklar bunlar degildi.

Ben Iran havacilik ve savunma sanayisinin bombos bir varlik oldugunua elbette inanmiyorum ama uretiikleri malin da kalitesini ciddi bir demonstrasyon ile gormek isterim.

IHA gelistirdiklerini duydum, lisans altinda yolcu ucagi urettiklerini de biliyorum. Helikopter modernizasyon projeleri var. Bizim de helikopter modernizasyon projemiz var, kanaatimce basarili bir calisma, kendim de gecmiste ASELSAN' da stajyer olarak bulunma sansina nail olmustum ve ASELSAN' a guvenirim. Sorunlari olabilir, ben bu konuda konusamam cunku bilgim yok ancak caliskan ve basarili bir sirkettir. Kaliteli personele sahiptir, ozgun uretime onem verirler. Kuvvetli bir Ar-Ge kadrosuna sahip olmaya her zaman ugrasirlar. Zaten helikopter modernizasyonu projesi de tesaduf eseri bir basari olmadi.

Ben Turkiye' nin ekonomik kosullarini ve hukumetlerinin Ar-Ge politikalarini goz onunde bulundurarak, ozgun bir ucak gelistirmesini olanak dahilinde gormuyorum, ancak havacilik elektroniginde ilerleyebiliriz, zaten alinan kararlar da bu yonde. Yeniden acilan taarruz helikopteri ihalesinde aviyoniklerin yurt ici uretimi sarti kondu, helikopterler direk alinacak. Ortak tasarim ve uretim projeleri daha faydali bir metoddur.

Sirketlerimiz kendi baslarina, devlet destegi gormeden 10 yil icerisinde radar gibi cok komplike sistemler disinda aviyonik sistemlerde tasarimci konumuna gelebilir. Tabii ki devlet destegi gelir, Ar-Ge ye yatirim olursa hava araci radarlari da gelistirilir.

ASELSAN, bildigim kadariyla yer konuslu hava arama radarlari konusunda calisiyor. Ucan platformlara zannediyorum, buyuk odenek bulmadan, radar gelistirmeye kalkmayabilirler.

Ideolojisini pazarlamaya calisan fanatiklerin yaptiklarinin gercekciligi soru isaretleri ile dolu oluyor. Ulkemize hizli tren diye yutturulan bir normal tren, kendi kapasitesini zorlamamis olsa bile, raylarin kapasitesini zorlamis ve 139 ya da 37 insanimizin hayatina malolmustur. Tanri' dan rahmet diliyorum kayiplarimiza ve konumuza donuyorum. Hizli tren, havacilik teknolojisi basit dusunen ulkelerin ve yoneticilerin altindan kalkabilecegi isler degildir. Gerisi sovdur, bu tarz yalanlar, benim gibi muhendislik nosyonu almis, GERCEKLERden baska bir seye gercek demeyen insanlara yutturulamaz. Airforce technology, army technolgy gibi sitelerde bizim fason uretim urunlerimiz dururken, Iran platformlarinin kayip olmasi dusundurucudur. Tabii bu tarz sovlarin bazen maliyeti insan hayati da olabilir, nitekim bizde olmustur. Ben yuksek teknoloji urunlerinin tasarim calismalarinin ideolojik degil bilimsel bir sov olma gayreti icerisinde oldugunu belirteyim oncelikle. Dunyada elekrik muhendisligi, makine muhendisligi, havacilik ile ilgili muhendislikler, fizik, matematik alaninda surekli konferanslar duzenlenir, ornegin IEEE konferanslari. Eger komsularimizda ciddi anlamda bilimsel bir potansiyel ariyorsak, bunlar Bulgaristan ve Yunanistan' dir. Gelismemis ortadogu ulkesi Iran degildir. Yunan ve Bulgar bilim adamlari makale konusunda epey uretkendir, elektrik muhendisligi alaninda Yunan bilim adamlari bizden daha fazla makale basarlar. Ozellikle Bulgaristan Fizik ve Matematik' te bolgesinin en guclu ulkesidir. Bulgaristan ve Yunanistan' dan neden geri kaldik, ileride gecer miyiz? Yunanistan' i makale sayisinda gecemeyebiliriz, Yunan gencleri AB uyesi ulkenin vatandasi olmalari avantajiyla ozellikle Britanya universitelerine akin ediyor, daha fazla sayida muhendis yetistiriyorlar. Ancak makalelerimizin kalitesi onlari asacaktir. Turk gencleri daha az sayida, cok daha kuvvetli ABD okullarina gitmektedir. Iran' in durumu malum, ABD Iranlilari ulkesine almiyor, bu yuzden Kanada' ya gidiyorlar, ancak Kanada' nin potansiyeli ortada, en kaliteli okullari ABD' de ilk 30' a giremez. Turkiye' nin cok az genci egitim alabiliyor orana vurdugumuzda, ancak guclu egitim aliyorlar. Ben bugunku durumumuz ile gelecekteki durumumuzu olumlu buluyorum.

Fanatikler gibi en azindan havacilik ve elektrik muhendisligi sanayimiz SOV yapmiyorlar, IS yapiyorlar. AH-1 ve S-70 modernizasyonlari ortadadir. Yarasa projesi ortadadir. Bu ulke kusa donmus Ar-Ge butceleri ile bu kadarini basarmistir. Inancli, EGITIMLI, SOV degil IS yapan muhendisin gayretidir bu.

Ayrica kendi basina Almanya bile ana muharebe jeti gelistirmezken, Iran' in kendi basina bir Safak tasarlayip uretecegini iddia etmesi komiktir.

Edited by - mehmetcemilkale on 24/07/2004 07:31:20Sayfa Başına Git

fuatulas
üye

Turkey
223 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/07/2004 :  10:57:42  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
son yazdıklarınızda ciddi olarak yanlışsınız almanya kendi uçağını geliştirip üretemiyor çünki birinci ve ikinci dünya savaşı sonrasında bunu fazlasıyla yapmış ve savaşı kazanan devletler tarafından bu konuda ambargoya uğramıştır yani anlaşmalar dolayısıyla uçak üretememekte bıraksalar almanya kendi bilgisi ve tecrübesiyle en kral uçağı üretir bu bağlamda iranın uçak üretmek hususundaki girişimlerinin sonuçsuz kalacağını hiç mi hiç sanmıyorum çünki en iyi alman uçak tasarımcılarından olan mastersimit savaşın ardın iranda yaşamış ve iran için çalışmıştır amerika f-14 ve f-15 lerde babasının hayrına yada iranı çok sevdiğinden iranla çalışmamıştır sırf mastersimitin bilgilerinden faydalanmak ondan kalan doenelere ulaşmak için bu ortaklığı gerçekleştirmiştir bunda muaffak olamayıncada iranla bütün bağlarını kopartıp onu terörist devlet ilan etmiş ve karalamıştır amerika bizim burnumuzun dibindeki adamlardan ne kadar güzel yararlanmış dimi oysa bizimkiler ne yapmış ooo iran terörist devlet bunlar şeriyatçı biz Atatürk çüyüz hayatta işimiz olmaz diyerek sırtımızı dönmüş ve amerikanın kucağına bir güzel yerleşmişiz bizim tai ile gurur duyuyoruz peki ne yapıyor tai amerikanın ameleliğini yapıyor hiç yoktan iyidir böyle bir şirket özal tai i kurmak istediğinde türkiye yerinden oynamıştır böyle bir şirketin kuruluşunda bile böyle büyük olaylar olamsı üzücü ya bırakın sivil idareyi o dönemde buna en karşı çıkan dönemim hava kuvvetleri komutanı olmuş o inatla F-4 uçakları üstünde durmuş ne kadar acı şimdi bizmi uçak üreteceğiz hayatta inanmam şidi uçak üretmeye başalarsak ne olur biliyomusunuz bütün muhalefet ayağa kalkar canım hiç gerek yok devletin kaynaklarını boşa harcıyoruz eee amerikadan hazır alıyoruz ya ne gerek var yeni üretmeye ya benim ülkem varya hayatta adam olmaz memleketin bekasını devletin daimliğini düşünen yokki son tren kazasında baykalın açıklamalarını duydunuzmu devlet beceriksizdir devlet raydan çıkmıştır ben seçim isterim ya böyle saçma salak bir açıklama olurmu şimdi bu adam memleketimi düşünüyor yoksa seçim işlerinden iktidara yürümeyimi düşünüyor bırakın Allahınızı seversiniz iran böyle sorunları aşmış kendini başka alanlara yönlendirmiş ve başarılı olacaktır biz bu kamusal alan tartışmalarını yaptığımız sürece milletin başörtüsünü sorun yaptığımız sürece sözde Atatürkçülük ve sözde İslamcılık yaptığımız sürece bir arpa boyu ileri gidemeyiz çenemizi yorduğumuzla kalırız

yaw gene sinirlendirdiniz beni
önce imralıda yatan kansızı asmayı başaralım
uçak kolay !!!!!

fulasSayfa Başına Git

hyssus
üye

9 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/07/2004 :  17:20:02  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Ben havacılıkla ilgili bir yazı yazdım karşı taraf benim yazmadığım manaları çıkartarak türban çarşaf namaz'dan bahsediyor. Geyiği kim yapıyor burada.

Ben Tanzanya'dan bahsetseydim böyle sert çıkmayacaktın. İran dedik diye islamcı olduk. Ama bu adam ne demek istemiş esas amaç ne bunlar değerlendirilmiyor. Hemen hücum. Nerde akıl parıltısı tek parlayan süngüler.

Hem kuş uçan bir varlık. Şahin, kartal bunlar havacılara ilham veren muhteşem yaratıklardır. Ben sözümü geri aldım yine de.

Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/07/2004 :  20:17:54  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Mesajimi degistirmeye calistim, iki kere postalanmis, anlayamadim, ozur diliyorum.

Edited by - mehmetcemilkale on 24/07/2004 23:09:40Sayfa Başına Git

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/07/2004 :  20:17:57  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili Hyssus, iyi niyetizine tesekkur ediyorum, yanlis anlamisim seni. Iltifatinla beni yucelttiniz.

Olayi carsafa namaza cekmek , sizi islamcilikla suclamak degildi amacim ve yazimda da bunlar mevcut degildir.

Uyemiz Fuat Ulas' in da bahsettigi gibi Iran' da ciddi bir potansiyel muhakkak vardir. Aynen bizim de sahip oldugumuz gibi, Bizim ulkemize de Alman muhendisleri kactilar. Herkesin bir miktar potansiyeli var buna emin olalim.

Almanya isterse ucagin en guzelini tabii ki su an da uretir. Almanya antimilitarist bir tavir sergiliyor, kita Avrupasi artik savas istemiyor. Isteyenler de istediklerini belli edemiyorlar. Ancak bu isler ciddiyet ve sabir isteyen islerdir. Caliskanlik, azim, hedefe olan inanc onemlidir. Ve de hersey PARAda biter.

Size hicbir atifta bulunmadim, yukaridaki sadece bir yazim size cevapti, kus konusu. Kalanlari naciz dusuncelerimi hepinizle paylasmak amaclidir. Iran bir sov yapiyor diyorum, cunku bu aliskanligin aynisini kendi ulkemin de Iran mollalari modeli insanlarda da sIkca goruyorum.

Bu platformlari aktif bir turlu goremiyoruz, dunya silah piyasasinin tanitimlarinda rastlayamiyoruz.

Otomotiv sanayimizi ornek alalim. Bugun artik dizel motor da dahil hemen hemen herseyi tasarliyoruz. Bugunlere kolay mi geldik? Otosan ve TOFAS kac senenin montaj ve lisans altinda uretimi tecrubesine sahip?

Bizim yapacagimiz sey, TAI ve diger sirketlerimize zaman tanimaktir. BU Ar-Ge zihniyeti ile ne yazik ki 20 yilda ancak motoruyla beraber arac tasarlayacak konuma geldik, bir 40 yil da hava platformlari icin gececektir. Bir mucize olur da hukumetlerimiz, SOV ugruna kendi insanini katletmeyi birakip, Ar-Ge ye yatirim yapar, tabii ki bu periyot kisalir. 20 yil sonra kendi ana muharebe ucagimiz ucar. Dile kolay 10 yil once bu kapsamda bir modernizasyon yapabilecegini kim soylerdi ASELSAN icin? Kisa vadede konsantrasyonumuzu hava elektronigi teknolojisine vermeliyiz ve de bunu zaten yapiyoruz.

Iran' da bence maketleri gostermek yerine ciddi bir demonstrasyon yapabilir. Biz en azindan demosntrasyonlarimizi yapiyoruz.

Ben Turkiye icin bir ozgun Turk ucagi demiyorum. Ozgun bir Turk ucagi icin Turkiye diyorum, ekonomimiz en az Ispanya buyuklugunde olmalidir. Cunku bu tarz buyuk yatirimlar dipsiz kuyu gibidir. F/A 22, F35, EF2000 en canli orneklerdir, aramizda muteahhit varsa ne demek istedigimi anlar. Yuksek teknoloji uretimi, insaat isi gibidir, MASRAF BITMEZ. BUgun bu kafayla baslasak bile yari yoldan donmek zorunda kaliriz.

4 AWACS' i ulkemize cok gorup 36 Airbus' i bir cirpida THY ye alan bir hukumet tarafindan yonetildigimizi uzerine basarak belirtmek isterim.

Edited by - mehmetcemilkale on 24/07/2004 20:24:59Sayfa Başına Git

Bordo_Bereli
üye

Turkey
44 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/07/2004 :  20:57:15  Profili Göster  Ziyaret Bordo_Bereli'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Beni en çok üzen ve ilgilendiren nokta, çatışmalara bile şalvarla giren, kadınların sosyal hayata giremediği, dünyadan haberi olmayan şeriatçılar bunları yapabiliyorda, bizim neden yapamadığımızdır. Bunun konu üzerinde durmalıyız. Yoksa İran şunu almış, bunu yapmış beni pek ilgilendirmiyor. Bununla TSK ilgilenmelidir.

mehmetcemilkale
üye

USA
166 Cevap
Gönderilme Tarihi - 25/07/2004 :  05:57:17  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Biz herseyi ama oyle ama boyle yapacagiz.

Yeter ki sabretmesini bilelim. Tanri hepimize omur versin, ucan Turk ucagini da gorecegiz. Ortak uretim A400M zaten ucacaktir. Turbofan motorlu savas ucagimiz da birgun ucacak. Ancak sabretmiyoruz, edemiyoruz. Bugun ucak olmaz diyorum, bu ulkede birsey yapilamaz diyen zihniyet oluyorum. Bence yanlis bir karar, gelecege hazirlanmak lazim.

Sabretmeliyiz, kisitli kaynaklarla bu kadar oluyor. Bir kipirdanma elbetteki var, 10 sene oncesinin Turkiye' si ile bugunun Turkiye' sini lutfen kiyaslayalim.

Bunlar yeterli mi? Hayir tabii ki, ama kusmenin de alemi yok bence.

Bugun bir ucak yapamayiz, bunu kaldirabilecek bir ekonomimiz yok, ama bugun ucak yapmak icin hazirlik yapmaya baslayabiliriz, gorunen o ki bu hazirlik basladi. TAI' nin yabanci ellerdeki hisselerinin satin alinmasi icin gerekli hazirliklar yapiliyor, hatta bu haberi forumumuzda okuduk.

Iran tum bu gosterdigi urunleri cidden yapmis olabilir ve cidden bu urunler alanlarinin en kaliteli platformlarindan birisi olabilirler. Ancak bunu gozlerimize gosterme zahmetine girmedikleri muddetce ciddiye alamam.

Havacilik ile ilgili olmayacak ama benzer bir diger proje de Iran' in meshur zulfikar tanklari. Her ne hikmetse bu guclu tank dururken, Rusya' dan T serisi tanklar alinma projesine baslandi. Bu konuda yanlis olabilirim, gecen yil okumustum bu haberi.

Ben tamamen hava atma amacli bir blofe kanmayalim derim. Ama kucumsemeyelim ve blof degil gercek de olma ihtimali elbette az da olsa vardir derim. Bence ucak yapmanin ruyasini bile gormek basli basina bir olaydir. Bir insan once kendisine guvenmeli. Ancak Iran' a soguk bakiyorum , rejimlerini bizlere asilamaya calisiyorlar.

Bir de dip not vermek istiyorum, Israil resmi kurumlarina kadar varan kesimlerden Iran' in Busehr deki nukleer reaktor insaatini vurmakla tehdit ediyor. Turk hava sahasini kullanmak istedigi gayri resmi belirtiliyor ki baska sans zaten soz konusu degildir, birden Iran PKK operasyonlarina basliyor. Bu konuda hicbir duyum ya da tiyo almadim, bunlar benim gorusumdur, ulkemizi ve ordumuzu asla baglamaz, ancak eger durum boyleyse, ve bir Israil blofunden sonra yuvasina kaciyorsa Iran, hic bu ulkeye karsi kompleks duymayalim derim.

Bizim de Uranyum zenginlestirme kapasitesine sahip nukleer santral projemiz var. Bizi boyle alelade tehdit etmeye kimsenin ne yazik ki gucu yetemiyor, onun yerine Greenpeace kullaniliyor.

Iki ulke iki fark diyorum. NATO uyesi olusumuz ve demokratik bir ulke olmamiz buyuk bir etkendir tabii ki bize karsi alinan tavirlarda ancak yine de ben Bernard Lewis' in sozunu unutmuyorum: "Ortadogu' da 1.5 devlet vardir. 1 turkiye' dir, 0.5 de Iran, kalanlar ulke degildir." evet yarim devlet ile tam devleti karistirmayalim.

Bir dip not da ben vereyim: Kuzey IRak politikamizdaki tum cokuse ragmen Hristiyan topragini isgal altinda bulundurup resmen topragina kazandirmis tek Musluman ulkeyiz. Tabii ki KIbris' tan bahsediyorum, onurlu guclu Turkiye' nin son buyuk zaferi.

Ben Turkiye' yi yeterli degil ama gayretli goruyorum.

Edited by - mehmetcemilkale on 25/07/2004 08:12:09Sayfa Başına Git

Bordo_Bereli
üye

Turkey
44 Cevap
Gönderilme Tarihi - 25/07/2004 :  12:04:25  Profili Göster  Ziyaret Bordo_Bereli'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
mehmetcemilkale arkadaşa tamamen katılıyorum. Türkiye ile İran'ı karşılaştırmak yanlış. Zaten bu konuyu bize sunan arkadaşta bu durumu anlatmak istemedi. Bence onun demek istediği bakın mollalar bunu yapıyor, çağdaş türkiye yapamıyor. Ne kadar acı demeye getirdi.

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 03/08/2004 :  15:46:59  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selam arkadaşlar,

Evet ben en başlarda yolladığım mesajda tam olarak bordo bereli arkasdaşın dediği gibi "mollalar yapabiliyor,biz yapamıyoruz ne acı" demeye getirdim.
Aslında yazım biraz da herkesin bu konuya ilgisini çekmek amacını güden bir tahrik mesajıydı ama aşırı terimlerin yanında tüm yazdıklarımın hala arkasındayım.Niye mi?

İran, Pehleviler öncesi 100 yıl boyunca dünyayla ilişkisi olmaksızın bir iç karışıklıklar dönemi yaşadı.Sonra biz Cumhuriyeti kurduk,Avrupa'nın ağzını açık bırakan değişimler geçirdik,çöken Avrupa'nın yükselen ülkesi olduk.İran 100 kişilik muhafız birliği ve bolca çapulcuyla iktidarı ele geçiren Pehlevi dönemini yaşadı ve bu dönem molla baskısıyla Pehlevinin oğluna iktidarı bırakmasıyla yine iç karışıklıklar içinde kapandı.Bu ülke ancak Rıza Pehlevi döneminde o da 10 yıldan fazla olmamak üzere CENTO sayesinde biraz gün yüzü gördü,o günlerde de bu defa halkı Rıza Pehlevi'nin bakanlar soymaya başladı.Sonra zaten İslam devrimiyle ülke yeniden dış dünyadan tecrit edilmiş,iç karmaşalarla dolu bir dönem geçirdi.Yetmezmiş gibi bir de Saddam'la savaştı,Basra'da Amerika'yla çatıştı.

Şimdi bu adamlar gün yüzü görmezken biz Nato üyesi,Avrupa Konseyi kurucu üyesi,Kemalist devrimleri geçirmiş,demokratik,laik Cumhuriyet döneminde Kıbrıs'ı saymazsak hiç savaş görmemiş bir ülke olarak 3 uçak fabrikası açıp kapamışken ayıp değil mi en ufak ihtiyacımız için dahi bu resimlere benzeyen bir platform ortaya koymamamız?

Bakın dikkat edin ben TAI'ymiş ,Hava Kuvvetleriymiş,bunlar hakkında tek laf etmiyorum.Ben burada toplumumuzu sorguluyorum.İran burada bir araçtır,arkadaşlar yine dağıldılar, İran zaten şu anki ambargoyla istesede uluslararası pazarlara çıkamaz,ordusu ise önce aşırı Batılı sonra hiç bir taraftan yardım göremeyen,en sonunda da Batı artıklarıyla Doğu'nun demode yenilerini sentezlemeye çalışan büyük ama teknik,lojistik ve eğitim olarak kötü durumda bir ordudur.(Ha devrim olmasaydı Şah, tartışmasız dünyanın en güçlü ordularından birini kurmak üzereydi o başka tabi...)Ancak benim amacım İran'ın
eksikleri ya da fazlalıklarını irdelemek değil,toplum olarak yapamadıklarımızı yüzümüze vurmak.Şunu herkes iyi bilmelidir ki bugün 20 yaşlarındaki insanların çok azı Kıbrıs'tan haberdar,ben sanıyorum ki bundan 10 yıl sonra Türkiye eğer temel savunma ihtiyaçlarını karşılama ve ürünlerini hiraç etme seviyesine gelemezse ilk ekonomik krizde Türk Savunma sanayi tereddütsüz bir yük olarak görülecek ve ihtiyaçlar (hele ki Türkiye tek kutuplu politikalara dönerse)
yine direkt alımla sağlanmaya başlanacak.

haberiniz olsun...

Sayfa Başına Git

mertcevik
üye

136 Cevap
Gönderilme Tarihi - 03/08/2004 :  15:54:44  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Örnek; 20 yıllık uğraş sonunda bugün modernizasyon projelerini yurt içi tekliflere dahi yönelmeden İsrail'e veriveriyoruz.Buna karşılık Güney Kore bizim Tank ihalemize (kendi firmalarımız taraf olamazken) her tarafı toplama bir paketle teklif veriyor ve teknik değerlendirmeleri geçiyor...

Sayfa Başına Git

Konu 2 Sayfa Uzunluğunda:
  1  2

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000