ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 TAI'den F-16 Atağı
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Bordo_Bereli
üye

Turkey
44
Cevap
Gönderilme Tarihi - 20/05/2004 :  16:34:59  Profili Göster  Bordo_Bereli'ın Sitesini Ziyaret Edin  Alıntıyla Brilikte Cevapla
1986 yılında bu yana Hava Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan ve TAI tesislerinde üretilen 240 adet F-16 uçağından yaklaşık 20’si çeşitli nedenlerle düştü.

Düşen uçakların yerine koyulmak üzere şimdi F-16 üretimine tekrar başlanıyor.

Projeye göre 25 ila 30 arası yeni F-16 uçağı üretilecek.

Türkiye’de üretilen F-16’ların en yenisi ‘Block 50’ olarak tanımlanan seridendi.

Yeni üretilecek olanlar ise Yunan Hava Kuvvetleri’nde de bulunan ‘Block 60’ serisinden olacak.

Bu projenin hayata geçmesi için hükümetin ek bütçe vermesi gerekiyor.

Burada bir aksaklık çıkması halinde İsrail’de modernize edilen 54 F-4 Fantom uçağına ilave olarak bir grup F-4’ün de ‘Phantom 2020 Projesi’ adı altında aynı şekilde modernize edilmesi planlanıyor.

Evren "Bordo Bereli" Oğuz

pilot
üye

13 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/05/2004 :  15:50:26  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
slm.
Bu konu hakkında bir yorum yapamayacağım ancak kişisel siten çok güzel, tebrikler.

Sayfa Başına Git

orko_8
üye

Turkey
58 Cevap
Gönderilme Tarihi - 25/05/2004 :  03:06:39  Profili Göster   orko_8 a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhaba,

Öncelikle Yunan Hava Kuvvetleri'nin en son aldığı F-16'lar Block-60 (daha doğrusu F-16E/F) değil, Block 52 serisidir. Block-60'lar sadece Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunmakta (60 adet, teslimatlar sürüyor).

Türk Hava Kuvvetleri bugüne kadar;

4 adet Block-50
11 adet Block-40
5 adet Block-30

olmak üzere toplam 20 adet F-16 kaybetmiştir.

32 uçaklık (12 adet kaza-kırım yerine + 20 adet keşif versiyonu) F-16 üretimini kapsayan Peace Onyx III projesi rafa kaldırılalı çok oldu. TAI'de F-16 üretiminin tekrar başlaması imkansıza yakın, zira üretim hattı söküldü ve makinalar ABD'ye gönderildi. Tekrar başlaması için ek bütçeden fazlası gerek sanırım.

Not: F-16 kayıplar ve modelleri ile ilgili bilgimde hata olabilir, eğer varsa lütfen düzeltiniz.

Sayfa Başına Git

orko_8
üye

Turkey
58 Cevap
Gönderilme Tarihi - 25/05/2004 :  03:11:54  Profili Göster   orko_8 a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
İlave F-4E modernizasyonunu gerçekçi bulmuyorum. Zira halihazırda F-4E 2020 projesi kapsamında modernize edilen F-4E'ler Peace Diamond I ve II kapsamında gelen, 1973 çıkışlı, en az yıpranmış uçaklardı. Elimizde kalan modernize edilmemiş F-4E'lerin tamamı 1966-1968 arası tarihlerde üretilmiş ve gövde olarak neredeyse ömürlerinin sonuna gelmiş durumdalar. Eğer gerçekten böyle bir proje varsa (ki 48 adetlik bir miktardan bahsediliyor) kapsamlı bir gövde yenileştirmesi de düşünülmelidir ki bu da mevcut Terminator birim fiyatını daha da yükseltecektir. Ayriyeten, bu çalışma sonunda çıkacak uçağın aşağı yukarı 10-15 sene daha kullanılacağı düşünülürse maliyet-etkinlik açısından ciddi sorunlar doğabilir kanısındayım.

Sayfa Başına Git

koroglu
üye

Turkey
1 Cevap
Gönderilme Tarihi - 31/05/2004 :  13:05:43  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sn. Orko_8
TAI nin her zaman için fazla abartılmış olan F-16 üretim becerisi, için fazla bir yatırım yapılmamış olduğu ortaya çıkmış sanırım. zira Türkiye 1984 den sonra güya bir uçak fabrikası kurmuştu ve uçak üretmişti değilmi? Halbuki anlaşılıyor ki F-16 üretimi için kurulan üretim tezgahları ve makinaları bile sökülüp götürülmüş TAI nin hisselerinin %51 i Türk hükümetinin değilmiydi üretim tezgahlarının sökümüne sadece Locheed mi karar verdi? Türk hükümeti bu arada uyudumu ? yoksa ABD baskısı karşısında direnilemedi de ? götürmelerine izinmi verildi ? veya baştan beri mi sözleşme böyleydi o zaman sormak lazım direct satın alınmasından daha pahalıya gelen 240 adet F-16 mızı guya monte yanii ürettikten sonra ve üretim makinaları talaşlı imalat tezgahlarını alet edavatı da ABD lilere geri verdikten sonra TAI'nin elinde ne kaldı ve hangi uçak üretim kabiliyeti kazanmış oldu bu firma? şimdi yeni bir projeye girilse TAI neyi nasıl üretebilir?

Edited by - koroglu on 02/06/2004 15:39:03Sayfa Başına Git

onuroz
üye

Turkey
3 Cevap
Gönderilme Tarihi - 01/06/2004 :  22:26:30  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
quote:

Merhaba,

Öncelikle Yunan Hava Kuvvetleri'nin en son aldığı F-16'lar Block-60 (daha doğrusu F-16E/F) değil, Block 52 serisidir. Block-60'lar sadece Birleşik Arap Emirlikleri'nde bulunmakta (60 adet, teslimatlar sürüyor).

Sayın orko_8 Birleşik Arap Emirlikleri 60 adet değil 80 adet F-16 Block-60(E/F)
alacaktır.Teslimatlar devam etmektedir ve 2007'de son bulacaktır.

Sayfa Başına Git

wolverin
üye

Turkey
1 Cevap
Gönderilme Tarihi - 02/06/2004 :  15:11:15  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Türk Hava Kuvvetleri'ne çağ atlatacak çok muhim bir gelişme bu umarım yeniden imalatı yapılacak F-16 lar bızde de Block-60 versiyonu olur. böylece TAI dünyada en modern savaş uçaklarını üreten belli başlı merkezlerden şirketlerden biri olma yolunda yeni yetenekler elde eder hemde şımaran Yunanlılara da iyi bir cevap verebiliriz Mutlaka yeni F-16E/F larımız onların Block-52 sinden üstün olmalı çok daha uzun menzilli daha fazla silah yükü taşımalı en yeni E&H ekipmanı takılmalı İsrail in 40-50 adet daha F-4 modernizasyonu yapması fikride fena değil bu şekilde THK bölgede tabii Yunanistan a karşı çok üstün bir duruma geçebilir Nede olsa onlar sadece 40 kadar F-4E uçağını F-4/2000 İcarus modernizasyonunda upgrade yapabildiler onlar bu programda çok daha az modernize edilmiş F-4 sahibi oluyorlar. Bizse 54+48=102 adet modern savaş uçağı sahibi olduk gelecek yıllarda ege deki güç dengelerine yansıyacaktır mutlaka

Edited by - wolverin on 02/06/2004 15:33:08Sayfa Başına Git

Deli_Balta
üye

9 Cevap
Gönderilme Tarihi - 02/06/2004 :  15:25:02  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
yeni F-16 ların ne zaman üretime gireceği belli mi acaba ?
merak ediyorum bu TAI nin üreteceği F-16E/F ler ile Türkiye Ege de Yunanistan a karşı mutlak bir hava üstünlüğü kurar mı ??

Sayfa Başına Git

warrior
üye

Turkey
4 Cevap
Gönderilme Tarihi - 16/06/2004 :  12:08:00  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
quote:

Sn. Orko_8
TAI nin her zaman için fazla abartılmış olan F-16 üretim becerisi, için fazla bir yatırım yapılmamış olduğu ortaya çıkmış sanırım. zira Türkiye 1984 den sonra güya bir uçak fabrikası kurmuştu ve uçak üretmişti değilmi? Halbuki anlaşılıyor ki F-16 üretimi için kurulan üretim tezgahları ve makinaları bile sökülüp götürülmüş TAI nin hisselerinin %51 i Türk hükümetinin değilmiydi üretim tezgahlarının sökümüne sadece Locheed mi karar verdi? Türk hükümeti bu arada uyudumu ? yoksa ABD baskısı karşısında direnilemedi de ? götürmelerine izinmi verildi ? veya baştan beri mi sözleşme böyleydi o zaman sormak lazım direct satın alınmasından daha pahalıya gelen 240 adet F-16 mızı guya monte yanii ürettikten sonra ve üretim makinaları talaşlı imalat tezgahlarını alet edavatı da ABD lilere geri verdikten sonra TAI'nin elinde ne kaldı ve hangi uçak üretim kabiliyeti kazanmış oldu bu firma? şimdi yeni bir projeye girilse TAI neyi nasıl üretebilir?

Edited by - koroglu on 02/06/2004 15:39:03

Sayın Köroğlu,
1987 yılında üretimine başlanılan F-16 savaş uçakları, anlaşma protokolüne bağlı kalarak,tüm üretim bantlarının ABD Lockeed(daha önce General Dynamics)firması tarafından getirilip kurulması,işletilmesi,üretim ve nihayet proje sonunda sökülüp geri iadesini kapsıyordu.Bu anlaşmayla sabitlendiği için Türk Hükümeti'nin bir şey yapması düşünülemezdi bile.

Saygılarımla...

Edited by - warrior on 16/06/2004 12:10:00Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000