ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 kkendi tasarım uçağını uçurmak...
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
fantomax
üye

Turkey
2
Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/05/2004 :  22:21:18  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhaba sevgili arkadaşlar bende forma katılarak sizlerle fikirlerimi daha önemlisi fikirlerinizi paylaşmak istedim. Hemen konuya girmek gerekirse ben bir dikey kalkışlı uçak tasarlıyorum ve bazı teknik zorluklar var özellikle materyaller konusunda bu konuda bana yardımcı olacak arkadaşlar vardır umarım. kısa tarif etmek gerekirse dört yatay bir tane 90 derece onlara dik itici elektirik motoru ve bir üreteçten oluşan bir tasarım işte buradaki zorluk hafif ama verimli elektirik motorları ve bunlara göre uygun geometride pervaneleri nereden temin edeceğimi bilmiyorum bu türden malzemeleri temin edebileceğim kontaklar varsa eğer bana yardımcı olurmusunuz arkadaşlar. tabi fikirlerinizide bekliyorum bu konuda...
wing
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/05/2004 :  00:34:22  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selam ;
Ankara da isteğini karşılayacak özellikte maddeleri bulman çok zor ,kendin yapmalısın (köpük gövde ,bilgisayar fanı vs...)
Şevkini kırmak istemem ancak ;sözü geçen motorların çok kuvvetli (yüksek amperli ) olması gerekiyor ayrıca magnetlerininde kaliteli olması gerekiyor bu tip motorlar genellikle elde sarılıyor ,yani elde etmek istediğiniz güce göre voltaj ve amperi hesaplayıp ona göre elektrik motorunu sarıyorsunuz tabi ki pilleri çok kısa sürede bitirip ve sargının ısınıp yanması muhtemeldir, ayrıca güç kaynağını yerden kablo vasıtası ile iletseniz bile böyle bir tasarımın uçması ayrıca da kontrolü Gyro olmadığı müddetçe imkansız denecek kadar zordur...
Daha açıkçası motora sadece pervane bağlasanız dahi ,motor kendi ağırlığını bile kaldıramaz (laboratuar şartları ve ,bulunulan yüksekliğin deniz seviyesi ile olan farkı da etki yapar)...
Ancak hafif alaşımlı yüksek güçlü benzin motorları ile ve uygun paller vasıtası ile gyro kullanılarak dediğin model gerçekleşebilir...
Genellikle pallerin alanları büyük olursa ,kaldırma kuvveti daha rahat yakalanabilir..
Özellikle güç kaynağını (örneğin 12voltluk araba aküsü ) yerde kalmak şartı ile akımı kablo vasıtası ile uygun motorlara iletebilirsen belki havaya kalkabilir ancak bu seferde kontrol problemi nedeni ile hemen bir tarafa yatar ve yere düşer...

Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes
http://www.modelucak.net/Sayfa Başına Git

maverickx
üye

Turkey
107 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/05/2004 :  07:05:30  Profili Göster  Ziyaret maverickx'ın Anasayfasını   maverickx a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhaba;

Konuyla ilgili biraz daha detay vermen mümkün mü??

Birde varsa bu projen ile ilgili çizim vs buraya koyarsan daha çok fikir üretebiliriz.

Elektrik motorlarını bulman imkansız değil ve özellikle ""BU DÜNYADA HİÇBİRŞEY İNKANSIZ DEĞİL"" bunu bilerek ve bilgilerimizi paylaşarak herşeyi başarabiliriz ve başarabilirsin.

Saygılarımla
Murat ÇAKARSayfa Başına Git

fantomax
üye

Turkey
2 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/05/2004 :  21:32:22  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Tammam arkadaşlar biraz daha ayrıntı gerçi çizimler elle yapıldığı için buraya koyamadım ama bir taramaya bakar o da. Neyse tasarımda kullanılacak motorlar 8000 devir dakika lık dört adet irtifa motoru ve bir adet 11000 devir dakikalik itici motor bulunacak ve aslına bakarsanız bu tür motor üretecek bir firmayı dün bu konuyu açtıktan sonra internette buldum tamamen plastik veya alamünyum gövdeli motorlar ve DC akım üreteçleri yapabiliyorlarmış tabi biraz daha ayrıntıda istediler onuda halledicem bu motorları beslemek için yaklaşık 120 DCV ve 60 DCA gerkiyor bunuda üç ayrı üreteç koyarak çözebilirim sanırım tabi tüm bu sistemin kalbi olan dökme alamünyum motoru türkiyede bulmak zor olacak bu tür bir sıvı yakıtlı motorun torku bahsettiğim üç üretecin hatta daha fazlasını çevirebilir eksik kalan akım ve voltajıda yerel elktronikçilerde bile yaptırabileceğim konverter devresiyle kapayabilirim sanırım.
Kontrol olayına gelince bu önemli dikey kalkış motorları senkronize olarak birbirine bağlı olacak ve 270 dereceye kadar dönebilecek kalkıştan sonra yada kalkış anında bile yukarı öne hatta arkaya doğru bile yönlenebilecek uçuş sırasında arka iticiye yardımcı olacak şekilde eksenleri etrafında dönecekler işin en güzel kısmı ise doğru akım motorlarının dönüş yönlerinin tek bir düğmeyle değiştirilebilmesi böylece ileri ve geri hareket çok basit olacak yön için yine ana itici motor arkasına flaplı dikey bir kanatçık takmayı düşünüyorum aslında çoğu şimdilik manuel kontrollü olduğu için biraz karışık olacak ama elektronik kontrol ünitesini tasarlamak çok basit ve bunuda yaptırabilirim sanırım kısaca böyle işte de biraz maliyetli olacağı için zaman alması muhtemel fakat prototip için gövde yapına yakında başlayacağım eh ben 90 kg falan olduğuma göre bayağı gerçekçi bir prototip olması lazım şimdi biraz fikir verebildim sanırım ve katkılarınızı bekliyorum..
Mutlu kalın.
Sayfa Başına Git
graf
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 12/05/2004 :  23:51:42  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
fantom selam.elekt.motorlarıyla çalışan uçk prj.çok güzel ama teori-prattik arası prb.var.bu motorlar çok ağır ve istediğn torku veremez.güç kaynaklarıda prb.aküler pratik değil ve ağır.jenaratör-konverter devresi ile dc akım elde etmek ve motor beslemek olabilir.ama pratikte benzinli/dizel motorlar kadar başarılı olacağını düşünmüyorum.honda hibrit motorlu araçlar konusunda çalışıyor.onun web sitesine bir bak.neler yapmışlar.biara uçk kanatlarına fotopil koyma gibi bir olay vardı...

Sayfa Başına Git

maverickx
üye

Turkey
107 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/05/2004 :  08:33:59  Profili Göster  Ziyaret maverickx'ın Anasayfasını   maverickx a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Merhaba;

Bahsettiklerine bakılırsa bir nevi MOLLER'in SKYCAR'ı gibi bir şey planlamışsın tek farklı onlarda motorların hem kaldırıcı hemde itici gücü oluşturması. Sende ise elektrikli ve itici motorlu olması.

Şu çizimleri gerçekten görmek güzel olacak gibi. Grafında bahsettiği gibi elektirk motorlarıyla performans alabilmen çok zor. Projeni daha basite indirgemen gerekli.

Başarılar, Saygılar

Murat ÇAKARSayfa Başına Git

wing
üye

Turkey
49 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/05/2004 :  21:01:33  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Arkadaşlar proje iyi ancak gidiş yolu yanlış; dediğim gibi sıvı yakıt olmadan bu tip bir proje başarılamaz ,en temel olay elektrik motorları manyetik kuvvetleri kullandığı için bu kuvvetlerin gücü bellidir o gücün ilerisini alamazsınız ..Ancak sözüm son zamanlarda geliştirilen ve sır gibi saklanan oda sıcaklığında süper iletken hale geçen metallerle yapılan elektrik motorlarını kapsamıyor bu motorlar aldıkları elektrik gücünü % 100 e yakın mekanik enerjiye çeviriyorlar ve ısınma ,sargı yanması diye bir problemleri yok ,verdiğiniz voltajı ne kadar yükseltirseniz o kadar güç alıyorsunuz yakın zamanda (10 yıl içinde ) Avrupa yollarında az yakan (bir nevi sabit devirli benzin motoru =>jenaratör=>ultra hafif akü =>elektrik motoru )araçları göreceğiz...Ama buna rağmen elektrik enerjisi depolama problemleri ileri seviyede çözülmedikçe bu tip uçan araçları görmemiz daha uzun müddet alacaktır...

Hava açık ,rüzğar 4 kn mutedil ,pist on-sekiz kalkış serbes
http://www.modelucak.net/Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000