birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 21/10/2002 : 19:38:02
Merhabalar !Benim yaklaşık bir yıldır kafamda olan bir şey var;o da bir uçak yapmak.Tabi uçak deyince öle uçaklardan değil ama en azından 1,5 metre ,serbest uçuş yapabilecek bir tayyare yapmak.Bu konuda bilgi alabileceğim kaynakları bilenler veya bana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlar irtibata geçerse sevinirim. BRAVE THINGS HAVE WINGS ! Birgi Edited by - birgi on 21/10/2002 19:40:14 |
gurkancetin
üye
39
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/10/2002 : 11:06:16
Merhaba,Istanbul'daysaniz ve ucak uretimiyle ilgileniyorsaniz (hangi boy oldugu fazla sorun degil, ama simdilik yolcu ucagindan uzak duruyoruz) ITU'de Ucak Uzay Muhendisligi Kulubu var. Uyelerinin bir kismi gectigimiz yil Amerika'daki ucak tasarim-uretim ve ucurma yarismasina katildi. Teknik/pratik bilgi icin en azindan yol gosterme gibi bir faydamiz dokunabilir. www.uumk.itu.edu.tr / uumk@itu.edu.tr Gurkan Cetin quote:
Merhabalar !Benim yakla?yk bir yyldyr kafamda olan bir ?ey var;o da bir uçak yapmak.Tabi uçak deyince öle uçaklardan de?il ama en azyndan 1,5 metre ,serbest uçu? yapabilecek bir tayyare yapmak.Bu konuda bilgi alabilece?im kaynaklary bilenler veya bana bu konuda yardymcy olabilecek arkada?lar irtibata geçerse sevinirim. BRAVE THINGS HAVE WINGS ! Birgi Edited by - birgi on 21/10/2002 19:40:14
|
erakunem
üye
Turkey
3
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 25/11/2002 : 21:45:39
Eğer bir ucak yapmak istiyorsan en başta yeterince bol zamanın olması gerekiyor.Çünkü küçük bir uçak,eli işe yatkın bir kişi tarafından 2500-3000 saatte yapılabiliyor.Ama illaki yapmak istersen aracın ayrodinamik yapısını,ağırlığını,taşıma kapasitesini ve kullanılacak motor hakkında en azından temel bilgileri bilmen gerekiyor.Tabiki herşeye sıfırdan başlayan birisi için bunlar pek olası değil.En iyisi birkaç kişi bir araya gelerek çalışmak.
|
birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 29/11/2002 : 19:30:44
Benim tayyareden kastım,model bir tayyare :)BRAVE THINGS HAVE WINGS ! Birgi
|
fuatulas
üye
Turkey
223
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 04/12/2002 : 17:04:34
herkeze selam tabi birgi hariç :( neden böyle yazdım bilmiyorum birgi sen bir tahminde bulunabilirmisin acaba :)fulas |
Fethi
üye
USA
56
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 30/12/2002 : 17:37:31
Birgi kardesim merhaba, THK iyi bir baslangic olur senin icin.Istanbulda yasiyorsun saniyorum.Bas git en yakin THK subesine onlar sana yardimci olur. iyi sanslar |
birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 30/12/2002 : 23:23:10
Bu tip modellerin internette uçuş prensiplerini bulabilirmiyim?Birgi "Verecek aydınlığı olmayan karanlığı sever." |
Fethi
üye
USA
56
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/12/2002 : 12:25:29
Intrnette bulunmayacak sey yok.Yerinde olsam THK ile iliski kurarim.THK'nun Ankara ve yurdun bir cok ilinde model ucak kurslari oluyor,bunlardan birine katilabilirsin.Ya da modeli alip evinde yapabilisin.Ama bir ogretmen nezaretinde ogrenmek bu isi cok daha kolay olur senin icin.Kursun ilk gunu Aerodinamik dersi oluyor. iyi yillar diliyorum
|
messerschmitt
üye
Turkey
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/12/2002 : 19:37:15
havacılıkla ilgilenen hemen herkes bir gün kendi uçağı ile uçmak ister.bunula ilgili olarak türkiye'de bireysel bir takım çalışmalar olmuştu.hatta yanlış hatırlamıyorsam uçantürk'te bununla ilgili bir yazı ve fotoğraflar vardı.bir kardeşimiz kendi uçağını yapmış ve yuka ismini vermişti.ancak bürokratik işlemlerden ötürü bugün bu uçağın uçmadığını öğrendim. malesef kanunlar en küçük uçaklardan dahi normal bir uçak muamelesi yapıp yüksek vergi istemektedir.model uçakçılık ise son derece yaygın ve tütkiye'de de yarışmalarının yapıldığı bir hobi olarak insanların hayatlarında önemli bir yer etmiştir. sabiha gökçen havaalanında zaman zaman bu hobiye gönül vermiş kişilerin toplanıp bir piknik havasında sıcak bir aile ortamında uçuşlar yaptıklarını biliyorum. birgi arkadaşım, fethi kardeşimin dediği gibi internet üzerinden yerel model uçak klüplerine ulaşabilirsin.ben de bakıp bulabildiğim adresleri buraya yazmaya çalışacağım. türk hava kurumu bu konuda en deneyimli kurum olsa gerek.zira ellerinde bir çok radyo kontrollü yada sade ahşap(uçabilir) modeller var.ben 89 yılında ankara etimesgut'ta bulunan kursuna gitmiştim.hakikaten meşakatli ve titizlik gerektiren bir iş.malzemeleri bulmakta ayrı bir mesele.modelcilik malzemesi satan hobi dükkanları mevcut.buradan kutu içinde alıp kendin kurabilirsin.thk halen kurs açıyormu bilmiyorum ama eğer varsa muhakkak tavsiye ederim. |
messerschmitt
üye
Turkey
66
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 31/12/2002 : 19:47:38
sevgili birgi,kullanıcı ayrıntılarına şimdi baktım.bende izmir karşıyaka'lıyım.alsancak şehitler bulvarında "geyik" hobi diye bir modelcilik dükkanı var.ana girişten sonra sağdan 2. sokak olması lazım.buradan bir çok malzeme bulabilirsin. ayrıca çiğli'de hava kurumunun model uçaklar için özel alanı var.en yakın şubeye uğrayıp bilgi alabilirsin. çiğli hava üssüne gitmeyide unutma.önceden izin alman yeterli.sana bir refakatçi veriyorlar yada bazı günler topluca isteklileri üs içerisinde dolaştırıyorlar.gitmediysen muhakkak git. |
Fethi
üye
USA
56
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 01/01/2003 : 01:54:10
Messerschmit arkadasim dedigin cok dogru.YUKA projesi ucmayi basardi ama dedigin gibi burokrasi engeline takilip kaldi.ITU lu ogrencilerin bitirme tezi olarak hazirladigi YUKA projesi basariyla uctu.THK genel baskanliginin Ankaradaki kutuphanesinde bu projenin ayrintilarini bulabilirsiniz.Messerschmit arkadasin da dedigi gibi Ucanturk dergisinde de bu projeyle ilgili ayrintili bir makale bulunmakta.Makalenin resimli olmasi benim daha da ilgimi cekmisti..ITU lu arkadaslara tekrar BRAVO Birgi arkadasim eger bir havacilik klubune uye olursan senin icin iyi olur.Ilerde planor parasut kurslarina katilmak istediginde bu havacilik kollarina gonderilen kontenjanlardan yararlanabilirsin. |
gurkancetin
üye
39
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 02/01/2003 : 16:33:37
Ufacik Tayyare - Diger soyleyisle Mikro Hava AraclariUfacik tayyareler en buyuk boyutu 15 cm'den kucuk olan ucaklardir. Elimde, boyle bir ucagin cesitli unsurlariyla ilgili, yeterli olabilecek sayida lisans seviyesinde, yuksek lisans seviyesinde tezler mevcut. ilginc yazilar okumak icin bkz: google "micro air vehicles". THK, soylendigi gibi malzemelerin ve bildigim kadariyla baslangic kitaplarinin son derece ucuza satin alinabilecegi yer. Gorevi havaciligi yaymak olan kurumun bilinirligi, benim farkedebildigim kadariyla her gecen gun artiyor. Gectigimiz hafta bir Gökçen'i keyifle uçura uçura parçalamak çok ama çok zevkliydi. notlar: * Binanın üçüncü katından attığımızda sıcak hava akımlarını dahi gözlemleyebildik. * yatay kararlayıcının bi yarısı kopsa bile büyük bir kararsızlık ortaya çıkmıyor. * kanat kaplaması yırtıldığında da büyük bir sorun olmadan, koridorda 15 metre süzülebiliyor * kanatçıklar (winglet)dan biri kırıldığında da uçak uçabiliyor. * diğeri de kırıldığında, uçak nefis bir yer-etkisinde-uçuş gösteriyor. (Rusların 300 tonlukları gibi) * yüzlerce defa burnunu duvara çarpmasına rağmen ortaya çıkan tek sorun, kanadın 0.5-1 milimetre öne kaymasıydı. önden ani yükleme testini defalarca başarıyla geçti. * tek başarısızlığı ani yükleme testi oldu. arkadan gelen yüklemeye dayanamadı. (yüklemeyle ilgili bilgi: bir futbolcunun (Koemann) topa vurmasını gözönüne getirin) :) iyi uçurmalar. |
nadirdogan
üye
Turkey
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 17/03/2003 : 13:02:53
Birgi kardeşim ve model uçakla ilgilenenler,Size http://www.winfoil.com adresini öneririm. Winfoil bir model uçak tasarım programı. Ücretsiz olarak demo versiyonunu ve ücretli olarak full versiyonunu temin edebilirsiniz. Ben programın demo versiyonunu download edip inceledim, tavsiye ederim. Hatta benim uçağın ölçülerini uygulayarak bir tasarım yaptım, fena olmadı. Web sitemde de benim uçak maceram hakkında çeşitli bilgiler bulabilirsiniz. Saygılar, Nadir http://www.nadirteknik.com |
kurt
üye
Turkey
2
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 22/03/2003 : 00:02:01
iyi gunler ben sahsen gercek ucak yapma teknolojisini eve sıgdıramadım diye simdilik maketlerle yetyorum zor oluyor... birde sunun motorlusunu icat edrsem iyidir. b.c kurtb.c.k |
birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 22/03/2003 : 21:38:19
Ya benim uçaktan kastım,model uçak yani motorsuz ama boyutları biraz büyükBirgi "Verecek aydınlığı olmayan karanlığı sever." http://birgi1.tripod.com |