ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 


Şifrenizi Unuttunuz mu?

 
 Bütün Forumlar
 PİLOTAJ
 Hedef kilitleme
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
 
Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
eCommander
üye



1
Cevap
Gönderilme Tarihi - 09/08/2002 :  01:06:11  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selamlar,
Mesala arkanızdaki ve herhangi bir yerden kilitlenmiş ve üzerinize doğru gelmekte olan bir füzeden nasıl kaçabilirsiniz?
DEVIL
üye


Turkey
108 Cevap
Gönderilme Tarihi - 21/08/2002 :  22:00:08  Profili Göster   DEVIL a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Dostum Bu sorunu cevabini eger foruma üye Hava Kuvvetlerine mensup Hava pilot agabeylerimiz varsa cevabinib tam olarak alabilirsin. Benim bildigim; Sana kitlenen füzenin çesidine göre Chaff yada Flair Kullanip çesitli manevralarla(Manevralar; uçagin pozisyonuna göre degisir) Kurtulabilirsin. En basit anlatim bu olurdu herhalde. Saygilar.

Sayfa Başına Git

theeagle
üye


Turkey
32 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/08/2002 :  13:30:17  Profili Göster   theeagle a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
evet atilan fuzeden kurtulma sansın var birincisi onu eger gorebilirsen ne kadar erken gorsen kardır boylece durumunu ona gore ayarlarsin ayrica elektronik harbide cok iyi uygulamak gerekir.yapilacak manevra ise kisaca fuzenin ustune donmektir!!!

heyt bee :)Sayfa Başına Git

birgi
üye


Turkey
392 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/08/2002 :  14:00:46  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Arkadaşların dediği gibi chaff/flare ve de manevralar gelen füzeden kurtulmak için ilk akla gelen şeyler,bunların yanında ise uçağın tipi (jet,nakliye,vs), füzenin uçağa konumuda (saat 12 ve de 6 yönünden gelen füzelerin manevrayla atlatılması daha kolaydır) önemli faktörler.

IN THRUST WE TRUST!
Birgi

Sayfa Başına Git

fuatulas
üye


Turkey
223 Cevap
Gönderilme Tarihi - 22/08/2002 :  17:39:02  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
ya füzenin geliş yönünü kestiremezsek veya farklı yönlerden birden fazla füze geliyorsa ozaman kurtulma şansı ne kadar olur ?

fulasSayfa Başına Git

birgi
üye


Turkey
392 Cevap
Gönderilme Tarihi - 23/08/2002 :  22:55:49  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Eğer füzeyi göremiyorsan (gözle) RWR ekranından (Radar Warning Receiver) füzenin geliş yönünü görürsün ama gelen birden fazla füzeye karşı ne yaparsım onu ben bilemem

IN THRUST WE TRUST!
Birgi

Sayfa Başına Git

fuatulas
üye


Turkey
223 Cevap
Gönderilme Tarihi - 24/08/2002 :  11:45:35  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla

ah ah bir falcon 4.0 ımız olmadıkı şöyle güzel güzel uçalım
lider yada kolda iki numara

fulasSayfa Başına Git

theeagle
üye


Turkey
32 Cevap
Gönderilme Tarihi - 27/08/2002 :  00:41:34  Profili Göster   theeagle a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
birden fazla fuzeye dua edersin abi :)
bu dua da parasutle yere inerken bi tarafi kirmamak icindir :))

heyt bee :)Sayfa Başına Git

fuatulas
üye


Turkey
223 Cevap
Gönderilme Tarihi - 27/08/2002 :  10:33:04  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
güzel espri can nerelerdesin sen
bir türlü ulaşamadım
birgidende hayır yok valla falcon dan ümidi kesmiştim
hoş geldin

fulasSayfa Başına Git

shadowings
üye


Turkey
1 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/09/2002 :  12:10:02  Profili Göster   shadowings a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
selam,
zaten söylenenler söylenmis, benim ekleyecegim sudur ki gelen füzenin açisi kadar, açiya bagli olarak uçagin manevra kabiliyetine göre hizi da önemli bildigim kadariyla. 6'dan yaklasan SAM füzesi için maksimum hizda manevra bile yapmadan chaff-flare yeterli oluyormus ;).. 12+-1'den gelen için daha düsük hizda dogru zamanlamayla füze üstüne dönme vs vs.. sürç-ü lisan ettiysek affola..

Sayfa Başına Git

birgi
üye


Turkey
392 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/09/2002 :  23:10:19  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Her zaman maksimum hızla uçamazsın yani füzenin geldiğini anladıktan sonra hız arttırmak işe yarayabilir ama şu var SAM'lar ya da havadan havaların tek bir amacı vardır oda;hedefi düşürmek;bu yüzden çoğu uçaklardan hızlı uçarlar.(Yanlışım olabilir)

Füzenin üstüne dönme ise yeni nesil havadan havayalar için pek makul olmayacak gibi çünkü artık füzeler 180 derece dönebiliyor.(Hatta yunan gavuru alacak bunlardan )

IN THRUST WE TRUST!
Birgi

Sayfa Başına Git

fuatulas
üye


Turkey
223 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/09/2002 :  13:20:27  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
birgi sana mail attım ama geln bişey yok almadınmı mailimi ?


fulasSayfa Başına Git

epaprat
üye


Turkey
29 Cevap
Gönderilme Tarihi - 11/10/2003 :  00:26:34  Profili Göster  Ziyaret epaprat'ın Anasayfasını   epaprat a bir ICQ mesajı Gönder  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Selamlar;
Aslında başlığın ve cevapların tarihine bakınca çok eski bir konu olduğu anlaşılıyor fakat arkadaşların bu forum öldü (haklı) tepkisine dayanarak dilim döndüğünce konuya cevap vermeye çalışıyım dedim..
Size kilitlenen füzeden kaçmak oldukça derin bir konudur Hatta her füze için ayrı ayrı kitap dahi yazılabilir desem abartı olmaz sanırım..
Ama bildiğim kadarını kısaca anlatabilirsem ..
Kaçmak için yapmanız gerekenler atılan füzenin çeşidine,kabiliyetine,uçağınızın kabiliyetine ,konumunuza,hızınıza,irtifanıza ..... gibi uzayan bir listedeki değişkenlere göre değişir ..
Forumda cevap olarak verilen füzenin üstüne dönme diye adlandırılan manevra aslında bildiğim kadarıyla "Son Çare Manevrası" denilen manevradır ..İsminden anlaşılacağı gibi daha önce yaptıklarınız kafi gelmediyse son şansınızdır ..
chaff/flare da yazılanın aksine her füze için bırakılmaz .. Örneğin radar güdümlü bir füzeye sadece flare bırakmanızın o füze için çok büyük bir anlam ifade etmeyeceğini sanıyorum ...
Diğer bir konuda RWR .. RWR'nin ısı güdümlü füzeleri ikaz ettiğini duymadım bilmiyorum..Böyle bir ihtimal olacağınıda sanmıyorum (Hem radar hem ısı güdümlü yeni bir füze çıktıysa bilemem çünkü gavur yapıyor)Fakat radar güdümlü füzelerin atış ikazını yüksek oranda doğrulukla RWR'den ve TWS'ten alabilirsiniz...
Aslında konu dediğim gibi çok derin ...Bu forumda bunların hepsini yazmaya kalkarsak çoğu insanın okumaya sabrı kalmayabilir.Hem teknik detaylardan hemde konunun uzunluğundan...Kabaca bildiğim kadarıyla:
Radar güdümlü olan ve belli bir noktadan sonra (pittbull) hedefini kendi takip edebilme yeteneğine sahip olan AIM-120 gibi bir füzeden kaçmak için kısaca yapmanız gerekenler ... Hızınızı (500 Kt) ve irtifanızı(Min 20k feet) yüksek tutun,füzeyi 3-9 hattına alın ve loop çekip chaff atmaya başla..3-9 hattına aldığınız füze size olan kilidini büyük ihtimalle kaybedecektir(yeterli mesafe varsa)Tabi pittbull noktasına gelmiş bir füze için o ana kadar herhangi birşey yapmadıysanız artık çok fazla yapacak bişiyinizde kalmamıştır.. Kilidini kaybeden füze son hatırladığı noktaya geri dönmeye çalışsada büyük ihtimalle artık ondan kurtulmuş olacaksınız..Unutulmaması gereken nokta AIM-120 ve türevleri orta menzili kabiliyeti ve tahribi yüksek füzeler olup görüş mesafesi dışında kalan hedefler için kullanılır.Füzenin bu özelliklerini iyi bilinip buna göre önlem alınması hatta mümkünse gerekli önleme yapılıp bu füzenin size hiç atılmamasının sağlanması en iyi savunmadır bence...
Bir diğer ihtimal AIM-9 gibi ısı güdümlü (bu füzenin All-Aspect olanıda vardır)
hedefin arka yarı küresinden atılan füzelerdir .. Bu füzeler kısa menzilli olup etki kabiliyet bakımından AIM-120'lere göre biraz daha zayıf görülebilir..
Ama bu füzede dikkat edilmesi gereken (Acı ama gerçek) RWR'den veya başka herhangi bir uyarı sisteminden bu füzenin atıldığına dair ikaz almamanız..Yani Bandit arkanızdaysa ve yakın mesafedeyse sizde düz uçuşunuza devam ediyorsanız bu füze size çarpana kadar o füzenin atıldığını anlamazsanız..(Garip bir örnek oldu ama öyle ) Yapabileceğiniz füzenin atıldığını gördüyseniz (görmediyseniz yukarda yazdığım garip örnek geçerli) (yakın mesafe füzesi olduğu için çok çabuk bir şekilde sizi yakalayabilir) KESİNLİKLE AB'DEN ÇIKIN ve chaff/flare atıp füzenin üstüne dönmeye başlayın(Son Çare Manevrası) ...Tabi bunu yazmak kolayda yapmak ne denli kolay(Çünkü saniyeler içinde gelişen olaylar) onuda tecrübesi olan abilerimiz yazar ... Bunun dışında Arazi şartlarından yararlanıp füzeden kaçma,güneşe doğru dönüp ısı güdümlü füzeden kaçma,tip tankları atıp inflak ettirip kaçma ve hatta Afganistanda bir rus pilotun uçağın topuyla füzeyi vurması gibi çeşitli kurtulma yöntemleri mevcut ...(Sonuncusu abartı oldu ama )
Bildiklerimi en azından dilim döndüğü kadar fazla detaya girmeden anlatmaya çalıştım.. E yarın bu forumdan biri savaşa gidip angajmana girmeyeceğine göre şimdilik bu kadar bilgi doğru kısımlarıyla bize yeter sanırım..Yanlış kısımlar içinse abilerimizden gerekli düzeltmeleri bekliyorum..Zaten bilmesi gerekenler o füzeden kurtulmayı gayet iyi biliyordur ...... :)=


Ertaç Paprat
311-SercheSayfa Başına Git

Robust
üye



17 Cevap
Gönderilme Tarihi - 13/10/2003 :  23:03:23  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sn. Epaprat,
Benimki sadece bir ekleme, IR gudumlu fuzelerin RWR'de gozukmedigi dogru ama teknoloji yerinde durmuyor elin adami Missile Warning System(MWS) yapmis, fuzenin eksoz gazini ve bulutunu 5-10kmden tespit edip uyari veren sistemler var. Bu sistemler ozellikle Helikopter ve Nakliye ucaklari gibi yavas ucan araclarda goruluyor, bizim helikopter ve nakliye ucaklarinda henuz yok diye biliyorum ama yakinda olacak. Aselsan'in EADS ile imzaladigi bir lisans anlasmasi var. 300-400 arasinda MWS uretilip Turk helikopter ve ucaklarina takilacak. Bu anlasma SSM'nin yuruttugu HEWS projesinin bir parcasi, daha oncede chaff/flare aticilari icin Israil IMI firmasi ile anlasma yapilmisti. RWR, Radar Jamming ve Laser Warning sistemlerininde secilip, butun bu sistemlerin Turkiyede bir Turk firmasi tarafindan helikopterlere ve bazi nakliye ucaklarina entegrasyonu yapilacak. Yalniz anlamadigim bu tur projeler iyi niyetle baslatiliyor ama sonu gelmiyor veya cok gec geliyor, ve uretilip, monte edilen sistemler, teknolojik olarak cagin gerisinde kalmaya basliyor. Dunyadaki yeni akim IR gudumlu fuzelerin Laser ile gudum sisteminin karistirlmasi ve sasirtilmasi bunun nedenide su artik IR gudumlu dedigimiz fuzelerinin bin bir cesidi cikti, cogu Flare'e donup bakmiyor bile. Benim bildigim HEWS projesinde boyle bir kabiliyet yok ama dunya bu yone dogru gidiyor, yoneticilerimize duyrulur. F-16 ve F-4E-2020'ler icin MWS dusunuluyordu bir zamanlar (gecmiste biz cok seyler planlamistik, ne oldu o planlara?). F-16 Block-50 lere entegre edilecek SPEWS-II projesinin akibeti merakla bekleniyor. En modern ucaklarimizi EW sistemsiz ucurmak hangi akla hizmet anlamis degilim...Insallah bir bildikleri vardir...

Sayfa Başına Git

   
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000