Yazan |
Konu |
|
GENERAL
üye
USA
38
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 12/05/2002 : 01:04:54
Merhabalar, tahmin ediyorum ki,aramizda,Tumbas sistemini bilen veya hatirlayan arkadaslarim mevcuttur. Bu,sistem 1980 li yillarin basinda,Hava Kuvvetlerimiz e mensup,Mehmet TUMBAS isimli, Assubayimiz tarafindan tasarlanmis ve gelistirilmisti.Ozetle sistem, F-5 ucaginin govde altinda sabitlenen,cok namlulu (4 adet)Lancer sistemidir. Mehmet TUMBAS,gelistirdigi bu proje yuzunden,once "askeri malzemeyi amac disi kullanmak" sucundan oda hapisi almisti.Daha sonraki donemlerde,bu projenin islerligi,kendisi tarafindan ispatlanmis ve Hava Kuvvetlerimiz tarafindan madalya ile taltif edilmisti.Ve en onemlisi,bu sistem,NATO envanterine de alinmis ve TUMBAS kodu ile diger uye ulke hava kuvvetleri tarafindan da basari ile kullanilmistir. SEVGiLER,SAYGILAR SEDAT EROL
|
KursadA
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 14/05/2002 : 20:48:54
Merhaba,Maalesef Turk Hava Kuvvetleri'nin kita seviyesinde ya da depo/Hava Ikmal Bakim Merkezi seviyesinde gelistirdigi ozgun ekipmanla ilgili hemen hemen hic dokumantasyon yok. O yuzden bu konudaki not ilgimi cekti. Bu bahsettiginiz Tumbas sistemi bircok Turk F-104'unun centerline pylon'unda gorulen, dort adet 2.75" rocket launcher tube + egitim bombasalanindan olusan kombine sistemden farkli mi? 1990'li yillarda Eskisehir 1.HIBM'de gelistirilen KOBRA (KOmbine Bomba-Roket Atar) podu sanirim daha sonraki yillarda bu sistemin yerini aldi, hala kullanildigini saniyorum. |
aggressor
üye
Turkey
22
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 08/06/2002 : 21:10:13
quote:
Merhaba,Maalesef Turk Hava Kuvvetleri'nin kita seviyesinde ya da depo/Hava Ikmal Bakim Merkezi seviyesinde gelistirdigi ozgun ekipmanla ilgili hemen hemen hic dokumantasyon yok. O yuzden bu konudaki not ilgimi cekti. Bu bahsettiginiz Tumbas sistemi bircok Turk F-104'unun centerline pylon'unda gorulen, dort adet 2.75" rocket launcher tube + egitim bombasalanindan olusan kombine sistemden farkli mi? 1990'li yillarda Eskisehir 1.HIBM'de gelistirilen KOBRA (KOmbine Bomba-Roket Atar) podu sanirim daha sonraki yillarda bu sistemin yerini aldi, hala kullanildigini saniyorum.
Tumbasta ta kobrada halen kullanılmaktadır . Ikiside eğitim mühimmat salanıdır |
|
|