Yazan |
Konu |
|
GENERAL
üye
USA
38
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/03/2002 : 01:31:26
Merhabalar, 11 eylul tarihinde ,Amerika Birlesik Devletleri nin Pittsburg sehri yakinlarinda dusen Boeing 757 ucaginin ne sebeble dustugu konusunda ki sahsi goruslerimi sizlerle paylasmak isterim; Oncelikle Robust un belirtmis oldugu,ucaga ait bir takim parcalarin enkazdan birkac mil uzakta bulunmasina(ucagin hava kuvvetleri tarafindan vurularak dusurulmesi ihtimaline) degineyim;12 Eylul 2001 gunu ucak enkazinin bulundugu bolgeye gittim.Burasi sert mizacli,asimetrik yukseklikte tepe ve daglarin oldugu bir yer,zaten bu yuzden kayak merkezi olarak kullaniliyor.Enkazin bulundugu yer ise bu tepelerin arasina sikismis bir vadiye benziyor.Dolayisiyla Boeing 757 gibi orta buyuklukteki bir ucagin,bu tur bir cografyada tek bir noktaya kulce misali vurmasi nerdeyse imkansiz.Her iki ihtimalde de soz konusu cografyada ucagin parcalari degisik alanlara dusebilir. Ucagin hava kuvvetleri tarafindan dusurulmesi ihtimaline gelince,(biraz uzun olucak,simdiden sabriniza tesekkur ederim)bu bolgede,havadan havaya atis yapacak muhimmat ile QRA(Qick Reaction Alert,Cabuk Tepki Durumu)olarak ucak bekletilen bir hava ussu mevcut degil,cunki bunu gerektirecek bir tehdit unsuru yok.Civarda bulunan (en yakindaki yaklasik 180 mil)usler ulusal guvenlige ait hava usleri ki buralarda gorev alan pilotlar Amerika nin diger ulkelerde kullandigi tecrubeli pilotlarla ayni klasmanda degiller,bunlar kitaya yeni cikmis ,pismesi icin tehlike arz etmeyen bolgelere atanmis pilotlar(bir kismi da gelecek icin umut vaad etmiyenler).Bu veriler isiginda,bir yolcu ucagini ortalama 15 dakika icinde dusurecek degerlendirme ve hazirligi yapacak ortam mevcut degil.Bu olaydan bir kac ay once Amerika nin batisinda bir Lear Jet ucaginin kabin basinci yuksek irtifada tamamen dusmus ve ucak normal rotasi disina cikinca ATC (Air Trafic Control,Hava Trafik Kontrolu)tarafindan defalarca yapilan ikaza cevap vermeyince iki adet F-16 kaldirilmistir.Iddiaya gore F-16 pilotlari ucagin koluna geldikleride ucak icinde hayat emaresi tespit edememisler ve ucagin yakiti bitip dusunceye kadar ki sure icinde ucaga refakat etmislerdir.Ama kimsenin aklina nedense icinde yasam olmayan,basi bos bir (kucuk)ucagi havada imha etmek gelmemistir.Burda dikkat edilecek husus ucagi havada net bir sekilde imha edecek muhimmatin gonderilen F-16 larda bulunmayisidir.Bu tur gafletlerin bir ornegi de 1980 li yillarda amator bir pilotun pervaneli ucak ile Moskova nin ortasina Kizil Meydan a inebilmesidir.Fakat her yil savunma harcamalari icin milyarlarca dolari cebinden cikartan Amerikan kamuoyuna bu hatayi anlatabilmek cok zor.Bu yuzden ucagin havada iken vuruldugu iddialari karsisinda sessiz bir tutum izleyen USAF(United States Air Force,Birlesik Devletler Hava Kuvveti)bu dedikodunun arkasina siginmistir.Bir diger gozlemim de enkaz bolgesine gittigimde ucagin her iki motorunun da klasik ucak kazalarindaki gibi sekil kaybina ugradigidir.Bu forma katilan Hava Kuvvetlerimiz e mensup pilot arkadaslara sormak isterim;Eger havadan havaya atilacak bir muhimmatiniz yoksa ve sadece makineli top atisi yapma sansiniz var ise,bir yolcu ucagini kisa sure ve menzil icinde dusurebilmek icin nereyi hedef alirsiniz?Bir diger onemli nokta da hic bir stratejik onemi olmayan Pittsburg civarinda ki ucagi havada imha edebilen hava savunmasi, Pentagon , Beyaz Saray (Beyaz Ev ama biz nedense saray demeye alistirildik yillardir)Kongre binasi gibi Amerika nin beyin ve kalbinin oldugu bolgeye bir yolcu ucaginin girisini televizyondan ogreniyor. Ucagin icindeki yolcularin mudahalesi sonucu dusuruldugu iddiasi da ortaya atildi.Sozde bir gurup cengaver Amerikali yolcu, ucagin kacirilip bir intihar saldirisi icin kullanilacagini anlayinca (?)kokpite girip hava korsanlarina saldirmislar ve bu esnada ucak dusmus.Bu tam Amerikan halkinin hosuna gidecek,onlari gurura bogacak bir hikaye.Pilotlari,muhtemelen olduren ve kendi gorevleri de olmek olan bir gurup terorist, ucagi kaciracak ve ucurabilecek zekaya sahip olacak,ama kokpitin kapisini acik birakacak kadar da aptal olucak,bunun takdirini sizlere birakiyorum. Peki bu ucak ne oldu da dustu?Yazimin basinda da belittigim gibi bunlar sadece benim sahsi gorus ve gozlemlerim.Kanaatimce ucagi kullanan pilot bu tip ve boyuttaki bir ucagi ilk defa ucuruyordu,(dunyanin hic bir yerinde Boeing 757 ve benzeri ucaklarla egitim veren ucus okulu yok)hedef olarak sectigi yere kadar ki ucusunu alcak irtifa-yuksek surat formunda gerceklestirdigi icin yakiti bitti ve dustu.Ucagin dusmesi ile meydana cikan yanginin kucuklugu bunu destekliyor.O bolgeye de sadece tecrubesizligi sonucu havada kayboldugu icin gitti,cunki civarda stratejik bir hedef teskil edicek yer yok.Ayni seyleri kulelere vuran pilotlar icin soyleyebilmek zor,onlar en iyilerinden secilmislerdi,belki de bu ucak New York a giden 3.ucak idi.Cunki aradaki mesafe yaklasik 250-300 mil.Saatte 850-900 km bir suratle yanlis istikamette uculan yaklasik 15 dakikalik mesafe. Her ne amac ile yapilmis olursa olsun terorizmi bu satirlarimla kiniyorum. Saygilar,Sevgiler SEDAT EROL |
snipercan
üye
Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 26/03/2002 : 20:41:21
Merhabalar, benim merak ettigim birsey var.bir komplo teroisi muhabbetinde gordum internette ama adresi hatırlamıyorum.Olay su pentagona carpan ucagın hic bir parcasının gorulmedigi ve coken bolumun carpan ucagın ancak kokpiti kadar oldugu resimlerle gosterilmisti. hatta ucagın boyuna uygun olcekte bir temsili ucak silueti ilede ucagın nasıl ve hangi acılardan carparsa nasıl nerelerinin gorunmesi gerektigi falan gosteriliyordu.gercekten binanin boyutu ucaga gore kucuk mu?yoksa haber mi aldatıcı?? Can BÜYÜKBURÇ www.kangaldogs.org Ucmak yasamaktır.
|
KursadA
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 00:45:28
Can,"Pentagon'a aslinda ucak falan carpmadigi" yonundeki sacma iddialar safsatadan ibaret. Daha once de belirttigim gibi ben Washington D.C.'de yasiyor ve de o sabah Pentagon'a 2 km. mesafede Arlington, Virginia'da bir ofisimizdeydim. Ben olay oldugu anda gorus mesafesi disinda olmam ve kahve molasina cok fazla dalmis oldugum icin gormemis olsam da, sana o sabah Pentagon'a bir ucagin carptigini garanti ederim. Sadece bizim sirketimizin calisanlarindan en az bir duzine insan o sabah Pentagon helikopter pistinin hemen onunden gecen I-395 otoyolunda seyir halinde idiler, ve ucagin cok alcak irtifadan gelip binaya carpmasini gozleriyle gorduler. Daha sonraki gunlerde de ise gitmek icin her gun kullandigimiz I-395 "8A"'nolu otoyol cikisi kapatildigi icin sabah-aksam fazladan trafikte 10km. yol yapmak zorunda kaldigimizdan her sabah bin kere lanet ederek o koskoca deligin onunden gectik.. Bu tip yazilara itimat edenlerin gozden kacirdiklari bir nokta da Pentagon'un 2. Dunya Savasi'nin baslarinda, Nazi Almanyasi tehdidinin hala cok ciddiye alindigi ve savasin okyanus otesi bir boyut kazanabilecegi ihtimalinin ele alindigi bir donemde; direkt top atisi ve deniz bombardimanina ugrayabilecegi varsayilarak, cok saglam ve adeta kale gibi dusunulerek tasarlanmis oldugu. Kursad A. |
nasa
üye
Turkey
78
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 14:19:56
KursadA,Pentagon'un Savunma sistemi hakkında biraz daha bilgi verebilirmisin
Aliens - We Are Alone?
|
birgi
üye
Turkey
392
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 15:36:49
Bence Pentagon'a çarpan uçak hakkında çeşitli söylentilerin olması,Pentagon'a çarpan uçağın,ikiz kulelere çarpanlara oranla daha göz ardı edilmesi.Ayrıca bu benim düşüncem;Pentagon gibi stratejik öneme sahip bir binayla ile ilgili çeşitli bilgilerin verilmesini Amerikan hükümeti istememiş olabilir,yani ben olsam öyle yapardım. |
snipercan
üye
Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 20:33:55
merhabalar, peki ucagın binaya carpmıs oldugunu kabul ediyorum ancak gercektende resimlerde ucaga ait pek bir parca goremedim!!aslında resimlerinde netligi tartısılır ancak carpan bir ucaktan o netlikte bile belli olacak buyuklukte parcaların olması gerekmez mi?bina ne kadar saglam olursa olsun sonucta kalan biseyler olmalı!Ucmak yasamaktır. |
KursadA
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 21:37:41
"nasa": Pentagon'un gozle gorunur bir savunma sistemi falan yok, Turkiye'deki askeri komutanlik binalari gibi etrafinda tel orgu, nobetci vb. falan da yok. Arac trafiginin kontrol edildigi bir nizamiyesi ve bariyerleri var, onun disinda bir savunmasi varsa da gorunur degil. Devasa bir devlet dairesi binasindan hic bir farki yok ki zaten olmasi gereken de o. Turk insanina bu kavram biraz yabanci geliyor; Amerika'da silahli kuvvetlerin tamamen devlet ve sivil otorite kontrolunde profesyonel bir kurum oldugunu animsatirim. Pentagon'u gezmek icin her hafta siviller icin duzenlenen turistik geziler bile var. Turk basinindaki "uzmanlar"'in yazdigi gibi Pentagon uzerinden ucak ucmadigi, teroristlerin yasak hava sahasina "sizdigi" falan gibi seyler asilsiz, Pentagon Ronald Reagan National Airport'un (Washington bolgesine hizmet eden uc havalimanindan birisi ve Washington sehir merkezine en yakin olani) pistine en fazla 2,2.5km mesafede ve ucaklarin yaklasma hatti uzerinde. Her gun Pentagon'un uzerinden duzinelerce yolcu ucagi geciyor. Amerikan toplumunda etrafta agir silahli askerler, askeri araclar vb. dolasmasi hos karsilanmiyor, bu sebeple Pentagon asker tarafindan degil, polis tarafindan korunuyor. Yani oyle kapisinda Turkiye'de oldugu gibi kamuflaj kiyafetli, otomatik tufekli askerler yok, polis uniformali koruma gorevlileri var. 11 Eylul'den sonra durum biraz degisti ve Pentagon'un Potomac Nehri'ne bakan kisminda artik birkac asker ve bir zirhli personel tasiyici bekliyor; ancak durumun gecici oldugu her halinden belli, yani nobetci kulubesi vb. yapmak gibi bir gerek duymadilar. Can: Ucaktan parca kalmadigi falan gibi iddialar da gercek disi. Olayin hemen ertesi gunune kadar ucaga ait parcalar binanin onunde duruyordu, kisa surede bunlari toparlayarak goturduler. Uydurma komplo teorilerine itibar etmek yersiz. NBC amator bir kamera ile sozkonusu ucagin Pentagon'a carpisi goruntulerini defalarca yayinladi. |
flyingfortress
üye
Turkey
81
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 21:52:36
Merhaba sevgili tayyareciler, Ben de acıkcasi Pentagona ucak carpmadigina inananlardanim. Cunku bomba yuklu kamyondan bahsediliyordu ilk haberlerde. Yani cok saibeli bir durum. Ucagin karakutularinin bulunamayisi, İtfayie müdürünün ucak nereye gitti sorusuna cevap veremeyisi de suphleri arttiran bir husus. Bu olayda kesin noktayi kouyacak olanm ispat edici ancak olay mahallindeki görgü taniklari. Kürsat beyin anlattiklkaina göre de görgü tyaniklari (arkadas cevresi)alcaktan ucaerken görmüsler. carpma ani yok yanii. Gecen haftalarda Tayyareci mail gruba gelen bir linkte ucagi bulun diyordu olay sonrasi cekilmis resimlerde. Daha yangin devam ediyor ve itfayi su püskürtüyordu. Ama ne ilginctir koca Boeingden bir parca bile yoktu. Ne zaman kaldirdiniz ne zaman temizlediniz be mübarek, yangini birakip ucagin enkazini mi kaldirdiniz. Okadar süratle ground effectte direksiyon hakimiyetini kaybetmeden dogrudan, 2 katli binanin 1. katina isabet ettiren ne kadar usta hava korsaniymis anlamadim Böyle ilizyonu yapsa yapsa davit koperfield yapar (özgürlük anitini da yok etmisti bir zamanlar) Netice itibariyle: 1-Pentagona düsen ucaga pek inanasim gelmiyor.(amerikalilara inanmaktansa kendi gözlerimle gördügüm kaza sonrasi fotograflara inanirim) 2- Ayni günde meydana gelen böylesi komplike olaylarin teroristlerin planli eylemi olmasini ihtimal harici görüyorum Büyük ihtimalle amerikali sahinlerin bir tezgahi, savas istemeyen temsilciler meclsinin yüregini agizina getirmek. Bu olay da amerikalilarin ayrani (susurluk) sayilabilir.ultimate simulator projects designer |
KursadA
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 22:05:29
Beyefendi,Yukaridaki notumu lutfen okuyun. Bir Amerikan TV'si ucagin Pentagon'a carpis anini amator bir kameramanin tespit ettigi haliyle yayinladi; hepimiz de seyrettik. Yayin haklarini baska hicbir kurulusa satmadiklari icin de sizin Turk TV'sinde gormeniz ihtimali yok; baska ABD kanallarinda da yayinlanmadi. Bu tip komplo teorileri komik, ve bu ulkede olmasi ihtimali bulunmayan seyler. |
flyingfortress
üye
Turkey
81
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 22:17:25
Kabul ediyorum o zaman, remzi öztürk |
KursadA
üye
USA
17
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 27/03/2002 : 23:35:37
Benim olayi kimseye kabul ettirmek gibi bir kaygim yok, olayin gercekligi ortada. Biz ilk elden gorme sansina sahip olduk olayin yankilarini ve etkilerini. Turk basini yalan-yanlis haber uydurmaktan, manken ve futbolcularin ask hayatini takip etmekten dogru haber vermeye ve dogru durust Ingilizce tercume yapmaya pek imkan bulamiyor. Kara kutular bulunamamismis, falan filanmis. Asagidaki ilk iki link Amerikan Savunma Bakanligi'nin DefenseLINK sitesinden ve ABC'den. Ikisi de Pentagon'da kara kutularin bulundugunu haber veriyor, saldiridan 3 gun sonra. Tabii komplo teorisyenleri "emperyalist ABD" basinina inanmaz, o yuzden havanda su dovuyor olabilirim. Affedin. http://www.defenselink.mil/news/Sep2001/n09142001_200109142.html http://abcnews.go.com/sections/us/DailyNews/WTC_recovery010914.html Ucuncu site CNN'den. Sozkonusu goruntuler Pentagon'un sozunu ettigim I-395 otoyolu cikisi uzerinde bulunan nizamiyesindeki guvenlik kamerasindan. Ben gazete fotograflarina ya da TV goruntulerine bakan birisi olarak degil, her sabah bu nizamiyenin onunden gecen birisi olarak soyluyorum, oraya zaten bomba yuklu kamyon falan sokmaniz mumkun degil. Ucagin carptigi yer Pentagon'un helikopter pisti, ve arac ulasimi zaten yok oraya. http://www.cnn.com/2002/US/03/07/gen.pentagon.pictures/ Peki oraya carptigi soylenen ucak neredeymis, ve ucagin icindeki duzinelerce insana ne olmus? Ortaya sacma sapan iddialar atmak gercekten kolay. Benim de vaktim olsa, yarin bir site hazirlayip "Aslinda Marmara'da 1999'da deprem falan olmadi. Fay hattinin resimleri nerede? Depremi kim gormus? Butun bunlar derin devletin bir oyunu" falan gibi eskilerin tabiri ile "iskembe-i kubradan" atsam bu kadar cok inanan cikar mi acaba, merak ediyorum. Iyi calismalar, |
snipercan
üye
Turkey
119
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 28/03/2002 : 13:52:11
merhabalar, ben oyle bir olayın olabilecegine inanmamıştım yani ucak carpmadı ama devletin bir oyun...vs gibi seyler dogru olamazdı ancak sizinde belirttiginiz gibi yayın haklarının satılmaması ve bizim dandik basın yuzundende kısıtlı haber olanagımız oldu.Ucmak yasamaktır. |
|
|