ayfercim
Moderator
Turkey
46
Cevap |
Gönderilme Tarihi - 25/07/2005 : 04:46:47
Sevgili Tayyareciler merhaba, Asagida hepimizi ilgilendiren bir hatirlatma yapmak istiyorum.. Grubumuzda ki tum uyelerin bu yaziyi dikkatlice okumalarini ve konu basliklarinin , yazi iceriginin , birbirinize hitaplarin daha dikkatli yapilmasini onemle tum moderatorler olarak rica ediyoruz..Moderatorlere grubu idare etmekte nekadar gorev dusuyorsa ,siteyi ayakta tutmak icin bir okadar cabayi da sizin sarf etmeniz gerekiyor.. Arkadaslar sunu hatirlatmak isterim ki tek bir sahsin birkac nick alarak forum icinde yazilar yazdigini bizler biliyoruz ,zaten sizlerde bunun farkindasinizdir..bugune kadar fazla mudahale yapmak istemedik . site icinde cok mudahalenin uyeler uzerinde antipatik bir tepki yaratmasini istemedik.bu site sizler icin kuruldu burada bircok seyi paylasmaniz icin. biz bunun aksini dusunseydik zaten ne bu site kurulurdu nede forum nede gruplar..dolayisi ile en az bizim kadar sizlerinde sitenize sahip cikmanizi diliyoruz.. sitenize diyorum burayi benimsediginiz surece sizindir.kimse kendine ait birseye ne zarar vermek ister , ne de zarar gelsin ister.. yakin zamanda site icinde sizlerden gelen tepkiler uzerine de bircok topik ve uye cikarilmistir..gostermis oldugunuz hassiyet icin tesekkurler.. Herkese emniyetli ucuslar dileriz.. Tayyareci Moderatorleri...**************************************************************************** Moderatörler ve forumlar hakkinda , Türk Ceza Kanunu'nun 4771 sayılı uyum yasasının Basın Hukuku ile ilgili düzenlemeleri ve 5187 sayılı Basın Kanunu ile R.T.Ü.K. yasaları uyarınca çeşitli listelere yazılan yazılar sonuçta sorumlu müdür sıfatı ile moderatörleri cezai sorumluluk altına sokuyor. Buna göre listelere gönderilen tüm yazılarda suç unsuru (kışkırtma, aşağılama vb. saçmalıklar) varsa öncelikle moderatör bundan sorumlu. Bu, sansür değil. Bardağın yarısı dolu şeklinde bakıyorum. Moderatör olan kişi moderatörü olduğu listede abuk subuk yazıların listeye dağıtımını engelleyecek. Bir çeşit sansür ama buna moderatör (yazıişleri müdürü) karar verecek. Buradan bakıldığında etik bir davranış. Kuşkusuz bu uygulama çok farklı platformlarda farklı şekillerde değerlendirilecek, özgürlük denilecek vs. Ama kendi adıma masanın bu tarafından (belki de pek bir at gözlüğü ile) baktığımda gıda konusunda artık bana firma adı verilerek abuk subuk karalama içeren yazılar gelmeyecek. Gelirse anında ihbar ederim :)) Bu gerekli idi. Bunun özgürlük kısıtlaması olarak değerlendirilmemesi gerekiyor. Açık olan netetik denilen internet etiği konusunu toplum olarak bilmiyoruz. Tabi kısa dönemde bazı listelerde bazı moderatörler çok masum şakaları da yayınlamayacak. İnsanlar birbirlerine küsecek, o listeyi eleştiren yazılarını başka listelere gönderecek. Bazı (özellikle akademik platformlardaki) listelerde özgürce kavga edemeyeceğiz. Söz konusu kanuna karşı olabiliriz. Bunu farklı ortamlarda değerlendiririz ama sonuçta bu bir yasadır ve uymak zorundayız. Ben kendi adıma destekliyorum. Hatalı olduğuma karar verirsem o zaman davranış biçimimi değiştiririm ama asla moderatörü zora sokmam. Yukarıda bildirilen kanun maddeleri güvenilir yerden geldi. Tüm moderatörlere duyurulur. Artık moderatörler listeye gelen her yazıyı okuyup, suç unsuru olmayacağına karar verdikleri yazıları listeye iletecekler. Tabi akrostiş ve/ veya ebcet hesabı ile yazılan ile siyasi, dini, sosyal vb. yazılardan moderatör ne kadar sorumlu olacak bilinemez:)). Aşağıdaki açık kimliğim ile üyesi olduğunuz diğer listelere de duyurabilirsiniz. Sevgiyle, Prof. Dr. Kadir Halkman Ankara Üniversitesi |