ANASAYFA
Anasayfa | Forum Anasayfa | Profil | Kayıt | Aktif Konular | Arama
Kullanıcı İsmi
Şifre:
Şifremi bu bilgisayarda hatırla! 

Şifrenizi Unuttunuz mu?

Bütün Forumlar
 GENEL KONULAR
 UÇUŞ VE RADYASYON
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al

Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
BLACKOUT
üye

48
Cevap
Gönderilme Tarihi - 03/07/2005 :  15:29:24  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Uçuş ve kabin ekibinin maruz kaldığı radyasyon anlatıldığı kadar fazla mı? Havacılık literatüründe, pilotların ölüm nedenlerinin araştırılması ve istitistiki tahminlerinin çıkarılması gibi bir çalışma mevcut mu? Ben FAA in sitesinde aradım fakat bulamadım. Havayolu pilotları her sene düzenli olarak radyasyon testine giriyorlar mı? Eğer böyle bir çalışma mevcut değilse, uçuş fizyolojisi uzmanı bir doktor bu konuyla ilgilenirse ben istatistiki sonuç çıkarma işleminde ona yardım edebilirm. bilgisi olan?

captgky
üye

Turkey
10 Cevap
Gönderilme Tarihi - 04/07/2005 :  16:42:48  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
değerli arkadaşım. sana kesin ve net bilgileri vermek isterdim ama elimdeki kaynakları araştırdım fakat bu konuda sakladığım dökümanlara rastlayamadım.hatırladığım kadarıyla eski bilgilerimi biraz kafamda kurcalayarak yaklaşık 5 saatlik uçuş 1 röntgen filmine eş değer olduğudur. bu konuda daha ayrıntılı bir yazıyla sizleri aydınlatacam.sevgiler
captgky

Sayfa Başına Git

matthew
üye

Turkey
9 Cevap
Gönderilme Tarihi - 04/07/2005 :  21:04:00  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
quote:

Uçuş ve kabin ekibinin maruz kaldığı radyasyon anlatıldığı kadar fazla mı? Havacılık literatüründe, pilotların ölüm nedenlerinin araştırılması ve istitistiki tahminlerinin çıkarılması gibi bir çalışma mevcut mu? Ben FAA in sitesinde aradım fakat bulamadım. Havayolu pilotları her sene düzenli olarak radyasyon testine giriyorlar mı? Eğer böyle bir çalışma mevcut değilse, uçuş fizyolojisi uzmanı bir doktor bu konuyla ilgilenirse ben istatistiki sonuç çıkarma işleminde ona yardım edebilirm. bilgisi olan?

shyo nun kitaplarından ulaşabilirsin....(sanırım human performance bide flight safety de vardı)

Sayfa Başına Git

BLACKOUT
üye

48 Cevap
Gönderilme Tarihi - 04/07/2005 :  22:18:55  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla

shyo nun kitaplarından ulaşabilirsin....(sanırım human performance bide flight safety de vardı)

[/quote]

Shyo nun kitapları nerede satılıyor? Sadece Anadolu Ün. mi satıyor Eskişehirde. Ayrıca eğer öyleyse havacılık literatürü açısından büyük kayıp.

Edited by - BLACKOUT on 04/07/2005 22:19:22Sayfa Başına Git

Skyhero
üye

24 Cevap
Gönderilme Tarihi - 05/07/2005 :  03:45:26  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Sevgili arkadaslar yüksek irtifalarda maruz kalinan radyasyon 10000feet normal bir insanin yeryuzunde maruz kaldigi radyasyonun 4.5 mislidir.Risk faktörü vardir.

Sayfa Başına Git

Whitefish
üye

USA
5 Cevap
Gönderilme Tarihi - 06/07/2005 :  07:44:12  Profili Göster  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Vallah ben havayollarinda transatlantic ucus yapan crew larin sefer sayilari limitleniyor diye biliyordum sirf bu radyason yuzunden. Universitedeyken hocanin teki anlatmisti bu ayakda biseyler, ama kesin varmi boyle bir limitleme emin degilim.

Sayfa Başına Git

hakan737
üye

Turkey
279 Cevap
Gönderilme Tarihi - 06/07/2005 :  19:37:12  Profili Göster  Ziyaret hakan737'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
doğrudur, yanılmıyorsam geçen sen TV'de discovery channel'da uçuş ile ilgili bir belgeselde (galiba adı 10 temel uçma korkusu idi, yanılıyor olabilirim)hemen hemen şunu söylüyorlardı;
-sürekli çıkılan kıtalararası uçuşlarda, uçuş yüksekliği nedeni ile uçuş ekibinde görülen kanser oranı diğer insanlara göre daha fazla. Özellikle kadınlarda meme kanseri ve rahim kanserine yakalanma ihtimali normalden %XX civarında artarken, erkeklerde prostat kanserine yaklanma ihtimalinormalden%XX artıyormuş.

Sebepler arasına incelen ozon tabakası nedeni ile güneşin zararlı ışık etkilerinin eskiye oranlar birkaç misli arttığı, kansere yakalanma rsikinin yine özellikle kutup bölgelerinden geçişte daha fazla olduğunu söylüyorlardı. (ozonun en ince olduğu yerlerde)

yüzdeler aklım da kesin olarak kalmadı ama kadınlar için %50, erkekler için %35 gibi birşey hatırlıyorum.

Hakan737Guven
Sayfa Başına Git

WAYKING_818
üye

Denmark
35 Cevap
Gönderilme Tarihi - 06/07/2005 :  21:20:37  Profili Göster  Ziyaret WAYKING_818'ın Anasayfasını  Alıntıyla Brilikte Cevapla
Tekrardan hepinize slm´lar saygilar olsun arkadaslar...

Bu konuya söyle bir aciklik getirmek lazim, hangi tur bir radyasyondan konusuyoruz, vede ne tur zararlarlardan ?

Havacilik tarihinden itibaren ucus esnasinda Infra radyasyon dedigimiz cisim, biz pilotlari ucus tarhinde nasil etkilemistir, böyle bir risk faktöru var, ama ne kadardir, vede simdiye kadar kac kisi bu radyasyondan zarar görmustur diye hic bir aciklama verilmemistir. Benim bildigim kadar havacilik tarihi boyunca bugune kadar ucus esnasinda radyasyondan hastalanmis, yada efekt görmus bir pilot, yada bir kabin görevlisine rastlanamistir, Bu demek oluyorki, böyle bir dusunce vardir ama, sabitlenmis vede görulmus bir zarar yoktur ortalikta, bugune kadar trans atlantic ucularinda hayatini harcamis emekli pilotlar var, gunde 17-18 saat arasi yillar boyunca bunu yasamistir, ama nedense simdi bu pilotlar benden senden yigit :)

Eger bu dusunceyi baska radyasyon sekilleriyle karsilastirirsak, bugun cep tlf dusunemiyeceginiz miktarda radyasyon efekti veriyor, ama nedense bu pek konusulmuyor, aslinda tlf dan gelen radyasayon direkmen beynimize isliyor, ama ucakta gelen radyasyon, bin yere reflekte olup ulasir, vede bunun bide ustune ucagin bu radyasyona dayanikli camindan geciyor, vede arda kalan ele avuca sigmak degil, igne deligine bile sigmaz bir efekt :)

Yani biraz arastirirsak bugune kadar bu radyasyona maruz kalan vede suan hasta yataginda yatan ne bir pilot nede bir kabin görevlisine rastlanir...

Umarim konuya bu sekilde bir aciklik gelmistir, radyasyon yok demek yalnis olur, ama zarari yoktur diyebiliriz :)

Saygilarimla, hepinize emniyetli ucuslar dilerim..

Wayking_818
Danish Flight Academy

Sayfa Başına Git

Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Printer Çıkışı Al
Sıçra:

Tayyareci Forum : İKOVAN BİLİŞİM

Go To Top Of Page
Snitz Forums 2000