Merhabalar, 1 Temmuz 2005 'te ilk muayenemi yaptırdım. Çok şükür bir engel çıkmadı. Sınıf 1 CPL için muayeneden geçtim.
SHGM yeni bir sağlık prosedürü yayınlamış. İlk muayeneye yeni zorunlu testler eklenmiş: Görme alanı testi ve Nöroloji muayenesi de standart yapılıyor.
Bu tarihten itibaren periyodik sağlık kontrolünden geçecek ticari pilotların da bir kereye mahsus tüm muayeneleri tıpkı ilk muayene olur gibi yaptırmaları gerekiyor. Sonrasındaki periyodik muayenelerde EEG ve görme alanı gibi testler daha seyrek aralıklarla tekrarlanacakmış. Eskiden EEG ve görme alanı testi periyodik muayenede zorunlu değilmiş.
Merak edenler için olanı biteni anlatayım.
Doğan Hastane 'si İstanbul 'daki en ucuz ve nispeten hızlı muayene yapan yetkili kuruluş. Acıbadem yapmıyor (SHGM sitesinde yetkili görünüyor ama yok), Amerikan Hastanesi 2 misli pahalı ve rapor 1 hafta sonra veriliyor diyor, Alman Hastanesi Doğan 'a göre %15 daha pahalı. Ben Doğan 'a gittim. Randevu alırken 595 YTL demişlerdi. Ancak 1 Temmuzda yeni eklenen muayeneler yüzünden fiyat artmış, 665YTL ödedim. Antalya Akdeniz Üniversitesi için ucuz deniliyor ama git gel, kalmak da gerekir, yaklaşık aynı olur.
Sabah 8:30 'da orada oldum, tam kan ve tam idrar tahlili için örnek aldılar.
Röntgen ile akciğer grafiniz çekiliyor. Çok basit.
Odyometri (duyma testi) 5-10 dk. sürüyor. Kolay bir test. Hangi frekansları ne kadar duyabildiğinizi ölçüyorlar. Duyunca butona basıyorsunuz.
EKG (elektro kardiyografi) çekildi, bu da 10-15 dakika ve kolay.
Sonra manzarası çok hoş değil ama terasta kahvaltı var. Yeşilköyden 18 pistinden kalkan uçakların tırmanışlarını uzaktan izlemek mümkün. Basit ama tatmin edici bir kahvaltı ikram ediyorlar. Bolca yemek lazım, günün geri kalan kısmında yorucu testler var ve yemek için vakit kalmayabiliyor.
EEG (beyin sinyallerinin ölçümü) 1-1.5 saat kafanıza jelle yapıştırılmış 10 kadar elektrot ve çok can sıkıcı ve yorucu bir test, elektrotlar yapışmıyor falan, uzuyor. İş bitince kafanızı yıkayabileceğiniz bir lavabo ve havlu var.
Solunum fonksiyon testi. Bir cihaz solunumuzu ölçüyor. Kolay bir test 1 dakikada bitiyor.
Görme alanı testi. Feci yorucu. Her iki göz için 20 şer dakika sürüyor.Küresel bir alanda ardarda yanıp sönen ışıkları görmeniz gerekiyor. Her ışıkla beraber bip sesi geliyor. Bazan bip sesi ile ışık yanmıyor. Ya da göremiyosunuz. Her gördüğünüz ışık için butona basmanız lazım. Uzun sürdüğü için yorucu oluyor. Bazı ışıklar çok zayıf yanıp sönüyor, emin olamıyorsunuz.
Sonra göz muayenesi, (min %80 görmeniz bekleniyor, gözlüğünüz varsa götürün) çabuk bitiyor.
KBB muayenesi sadece 1 dakika sürdü. Aletle kulak burun ve boğazınıza bakılıyor.
Psikoloji muayenesi 5 dakika kadar doktorla havadan sudan sohbet ediliyor.
Nöroloji muayenesi 5 dakika. Parmağınızla burnunuza ve doktorun parmağına dokunuyorsunuz, refleksleriniz ve kollarınızı bacaklarınızı kullanıp kullanamadığınız hızlıca kontrol ediliyor.
Formlar yeni ve personel bu prosedüre alışık olmadığı için sonucu alana kadar 16:30 oldu. Normalde 14:00 'da bitmiş olur aslında. Formaliteler vakit alıyor bazan da doktoru bekliyorsunuz.
Hastanedeki ilgi alaka oldukça iyi. "Kaptanım" şeklinde hitap edilmesine ilk başta "yok henüz değilim, ilk muayenem..." falan diyorsunuz ama sürekli tekrar edilince açıklama yapmaktan sıkılıp havaya giriyorsunuz. Ayrıca gelen gerçek kaptanlarla tanışma sohbet etme şansınız da oluyor. Bazan size eşlik eden hostes ortadan kayboluyor onu beklemek ya da bulmak için vakit kaybediyorsunuz.
Personel sürekli havayolu pilotlarına sevk yazısıyla muayene yaptıkları için şahsi müracatları anlamakta güçlük çekiyor. Habire "hangi havayolundansınız?" sorusu geliyor.
Bence bu iş için büyük bir yatırım ve zaman harcayıp riske girilecek ise muayenenin işin en başında okul bile seçmeden önce yapılmasında fayda var.
Sonrasında ne olur bilmem ama ilk muayene böyle oluyor işte. Öyle korkulacak kadar detaylı bir muayene değil. Görme alanı can sıkıcı ama bir daha girsem ne kadar süreceğine hazırlıklı olacağım için daha az sıkılırım sanırım. EEG de öyle.