www.tayyareci.com                  ANA SAYFA Tayyareci Türkçe Site UCAK MODELLERI
Tayyareci English Site
Tayyareci Deutsch Site
Sitede Arama :
 

Handley Page “Victor”

Bomber / Bombardıman

2.Dünya Savaşı sonrası Handley page firması daha iyi bombardıman uçağı tasarımları üzerinde çalışmaya başladı. Bu çalışmalardan biri kuyruk kanatsız , geriye eğik kanatlı bir uçaktı. Bu konu Havacılık Bakanlığı’nın ilgisini çekmiş olacak ki 1947 başında bu uçağın geliştirilmesi için resmi bir şartname yayınladı. Bunun neticesi ortaya çıkacak olan uçak Avro Vulcan ve Vickers Valiant ile birlikte RAF’ın V-bombardıman uçaklarını meydana getirecekti.

Handley Page bu modele ilaveten hilal kanatlı ve kuyruğu olan bir uçağı da denemeye karar verdi. Bunun için, esasen bir saldırı uçağı için hazırlanmış olan 510 modeli gövdesini Supermarine’den satın aldı ve YB.2 veya HP.88 olarak adlandırılacak uçağın kanat montajı için Blackburn firmasına sevk etti. Ancak bu uçak “Victor” programında kullanılamıyacak kadar geç uçtu ve 26 Ağustos 1951’de pilotun da öldüğü bir kazada parçalandı.

1952 ortalarında ilk HP.80 uçmaya hazırdı. Haziran ayında 25 uçaklık bir sipariş alındı ve prototip WB771 24 Aralık 1952’de uçtu.

Bu uçağın Valiant ve Vulcan’la müşterek bir özelliği de yalnız pilotun fırlatma koltuğuna sahip olmasıdır. Tasarım bütün mürettebat için fırlatma kapsülü içermesine rağmen Havacılık Bakanlığı bunu 1950’de değiştirdi.

İlk ve ikinci (WB775) HP.80’lerin ağırlık merkezinin yanlış belirlenmesi tarzında bazı problemleri vardı. Bu durum kurşun ağırlıklar yerleştirilerek ilk iki modelde giderildi, ileriki modellerde de gövde ön kısmı uzatıldı.

1956’ya gelindiğinde ilk Victor B.1, 1 Şubat’ta imalat hattından çıktı. Daha güçlü “Sapphire” motorlarıyla donatılmış bu uçağın ilan edilen Mach 0.95’lik hızının çok güvenli bir rakam olduğu ortaya çıktı. Uçak 1 ila 2 derecelik pikelerde Mach 1.1’e ulaşıyordu. RAF birliklerine teslimat 1957 Kasım’ında başladı ve Bombardıman Kumandanlığı’nda 1958 Nisan’ından itibaren operasyonel oldu. Kısa bir süre sonra da “Yellow Sun” atom bombasını taşıyarak nükleer caydırııcı gücün bir parçası oldular.

İleriki yıllarda bazıları uçan tankerlere dönüştürüldüler. Körfez Savaşı’nda görev aldıktan sonra 15 Ekim 1993’de emekliye ayrıldılar.

After the war Handley Page started working on new designs for better bombers. One of the studies was on a tail-less swept wing aircraft. It attracted the interest of the Air Ministry and by the start of 1947 an official specification was issued to cover the development of this new aircraft, designated by Handley Page as the HP.80. It would be one of three V-bombers of RAF, the others being the Avro Vulcan and Vickers Valiant. The intention was to get the aircraft into service by 1951.

Handley Page also decided to test their crescent wing and tail design on a smaller aircraft. A Supermarine type 510 fuselage which was basically and attack aircraft was bought from Supermarine and was moved to Blackburn where it got the crescent-shaped wings and a T-tail which was known as the YB.2, or HP.88. Coded VX330, it actually flew too late to be of much use in the Victor programme and was lost in an accident on August 26th, 1951, killing HP pilot.

By mid-1952 the first HP.80 was ready to fly. In June an order for 25 aircraft was placed and the prototype WB771 flew on December 24, 1952.

In common with the Valiant and Vulcan, only the pilots had ejector seats. While the initial design had included an escape capsule enclosing the entire crew area, the Air Ministry had changed it by 1950.

The first HP.80, and the second (WB775) were soon found to have some problems, particular a mis-positioned centre of gravity. While lead weights sorted this out in the first two, future examples had a lengthened front fuselage.

By early 1956 the first Victor B.1 had finally come off the production line, and flew on February 1. Fitted with more powerful versions of the Sapphire engines used in the HP.80 prototypes, the Victor's cleared maximum speed of mach 0.95 soon proved to be a little on the pessimistic side when test pilot Johnny Allam inadvertantly achieved mach 1.1 in a one to two degree dive! Deliveries to the first RAF units began in November 1957, and Bomber Command became operational with the Victor in April 1958. Victors soon became a part of the nuclear deterrent, initially carrying the “Yellow Sun” hydrogen bomb.

Some of them were converted to flying tankers. After serving in the Gulf War retirement  came on  October 15, 1993.

Victor B.1 specs / doneleri:

Crew/mürettebat: 5, engines/motorlar: 4 x Rolls-Royce "Sapphire", thrust/itiş gücü: 76.8kN, wingspan/kanat açıklığı: 36.8m, length/uzunluk: 35.0m, height/yükseklik: 9.2m, wing area/kanat alanı: 241.3m2, start mass/kalkış ağırlığı: 91,000kg, max speed/azami hız: 1,038km/h, cruise speed/seyir hızı: 957km/h, ceiling: 18,300m, range w.max.fuel/azami yakıtla menzil: 5,635km, armament: bombs within bomb bay/bomba haznesinde bombalar

Editör :   M. Haluk SEVEL