ALTIN KANATLAR   1914
      
 
 TAYYARECİ FETHİ BEY 1907 yılında Bahriye Mektebi'ni bitirdi. Mesleğinde ilerlemek için 1911 yılında gittiği İngiltere Bristol Uçak Fabrikası'nda aldığı havacılık eğitiminden dönünce yüzbaşılığa yükseldi. Bir süre İstanbul'da çeşitli gösteri uçuşları gerçekleştirdi.

Fethi Bey ve yardımcısı Sadık Bey MUAVENET-İ MİLLİYE isimli BLERIOT XI/B, Nuri Bey ile yardımcısı İsmail Hakkı ise PRENS CELALEDDİN isimli DEPERDUSSIN tipi uçak ile yolculuğa hazırlanmaya başladılar.8 ŞUBAT 1914 de büyük sevgi gösterileri arasında İstanbul'dan Kahire'ye doğru yola çıkan iki uçağın da hedefi aynıydı; Eskişehir, Konya, Ulukışla, Adana, Humus ve Şam üzerinden İskenderiye'ye uzanan bir hava yolculuğunu gerçekleştirmek…

Hava şartlarının son derece bozuk olması Nuri Bey ile yardımcısı İsmail Hakkı beyi geri dönmeye zorladı. Fethi ve Sadık Beyler ise Şam'a kadar başarılı bir uçuş yaptılar Daha sonra rotaları üzerinde yer alan birkaç yere daha uğradılar. Ancak uçakları Taberiye ilçesinin Şimiriye bucağı çevresinde bilinmeyen bir nedenle düşerek parçalanınca her ikisi de yaşama veda ettiler. Nuri Bey ve yardımcısı İsmail Hakkı ise bir süre daha yolculuğunu rotasını devam ettirdiler. Bu uçak da bir süre sonra kaza geçirir ve Nuri Bey'in şehit olduğu olaydan İsmail Hakkı Bey kurtulur.

Kahire Seferi'ni gerçekleştirmek üzere yola çıkan üç havacının ölümü ülke çapında büyük bir üzüntü yaratırken şiirlere ve türkülere konu oldular. Şam'a gömülen üç havacının anılarına daha sonraları İstanbul Fatih Parkı'nda kırık sütunlu bir anıt da dikilmiştir.

Bu olaydan sonra Ertuğrul isimli üçüncü bir BLERIOT XI Çanakkale üzerinden tekrar sefere çıkar. Ancak Edremit yakınlarında düşerek parçalanır. Dönemin Edremit Belediye Başkanı Yazıcızade İsmail Hakkı Bey öncülüğünde para toplayan Edremit halkı dördüncü bir uçağın yurda getirilmesine ön ayak olur. "Edremit" adını taşıyan bu dördüncü uçak 23 yaşında şehit olan Fethi Bey'in ve arkadaşlarının Kahire Yolculuğu'nu tamamlar. BLERIOT XI uçak deniz yolu ile Beyrut'a getirilir ve oradan rotaya sadık kalınarak Kahire'ye kadar uçulur. Uçuşun tamamlanması yazılı basında büyük yankılar uyandırırken halkın büyük katılımı ile büyük törenler yapılır. Uçuş ekibinin İstanbul'a dönüşü ise tam anlamı ile görkemlidir; 100 bin kişilik bir karşılama ekibi…                         Kahire Seferi'nin özgün rotası aşağıdadır.

ÖZET
1. İstanbul-Eskişehir
2. Eskişehir-Afyon
3. Afyon-Konya
4. Konya-Ulukışla
5. Ulukışla-Adana
6. Adana-Halep
7. Halep-Humus
8. Humus-Beyrut
 
  9. Beyrut-Şam
10. Şam-Kudüs
11. Kudüs-El Ariş
12. El Ariş-Port Said
13. Port Said-Kahire
14. Kahire-İskenderiye
15. İskenderiye-İstanbul
(UÇAKLARIN AYRINTILI ROTALARI)
 
ALTIN KANATLAR PROJESİ NEDİR ?
1914 DEKI UÇUŞUN AYRINTILARI
ALTIN KANATLARIN 2001 DEKİ UÇUŞU
ALTIN KANATLAR HANGİ UÇAKLA UÇTULAR ?
PROJEDEKİ KURUM ve KİŞİLER
TAYYARECİ FETHİ BEY KİMDİR ?
WELCOME TO www.tayyareci.com GERİBACK NEXTİLERİ BİZ KİMİZ?